Největší tank světa vznikl v carském Rusku. Byl vysoký jako třípatrová budova

 Vojenství 
24. března 2020 16:49 / Lukáš Bauer
  2
📷
3 fotografie v galerii
Tento podivný ruský stroj byl jedním z prvních tanků Internet
První tanky se těm dnešním podobaly jen velice vzdáleně a byly často spíše zastrašující než-li skutečně učinnou zbraní. Díky konstrukčním nedostatkům a těžké manévrovatelnosti měly velice omezené využití. Jedním z takový monster byl také carský tank zvaný také Lebeděnkův tank.

Jedním z největších novodobých válečných strojů byl ruský tank, který vznikl za cara Mikuláše v roce 1915. Obří kovové monstrum experimentální konstrukce na rozdíl od jiných podobných projektů nezůstal pouze na papíře, ale byl skutečně zkonstruován.

V polovině první světové války ruští inženýři představili obří kovové obrněné vozidlo, které mělo výšku třípatrové budovy a bylo vybaveno velkou palebnou silou. Díky silným zbraním, kterými byl carský tank vybaven, dokázal teoreticky zničit celá opevnění nepřítele.

Poprvé byl tento obří tank spatřen na jaře 1915 ve vesnici Orudyevo nedaleko Moskvy. Jednal se o vskutku pozoruhodný stroj s obrovskými koly, který měřil 18 metrů na délku, byl téměř 12 metrů široký a tyčil se do výšky třípodlažní budovy.

Za vývojem tanku stál přední ruský konstruktér Nikolaj Lebeděnko a tým jeho kolegů. Inženýr svůj stroj carovi demonstroval s pomocí dřevěné makety poháněné motorem z gramofonu. Odvážný a ambiciózní projekt Lebeděnka daleko předčil svou dobu a cara Mikuláše II tenkrát velice zaujal a projektu dal zelenou.

Srdcem nového stroje měly být dva letecké motory Maybach o výkonu 240 koní, díky kterým bylo kovové vozidlo schopné zrychlit až na 17 km/h. Trup stroje byl vybaven silným pancířem a také několika dělostřeleckými věžemi osazenými děly ráže 76,2 mm. Tank měl však jednu velkou nevýhodu, protože k jeho obsluze byla potřeba nejméně patnáctičlenná posádka.

Testy tanku však nebyly příliš úspěšné, jelikož šedesátitunové monstrum uvízlo v zemi a nemohlo se z těžkého terénu dostat. Později se ukázalo, že bylo konstruktéry chybně vypočteno těžiště celého stroje a přestože byl projekt poslán k revizi, armáda o něj zcela ztratila zájem. Do roku 1923 byl stroj ukryt v lese a později byl demontován a rozebrán jako kovový šrot. Dále čtěte: (Izrael představil tank Merkava vybavený umělou inteligencí).

Témata: tank, Rusko, tank, válka, armáda
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47