Americké letadlové lodě za 13 miliard dolarů mají kuriózní problém s toaletami

 Vojenství 
29. března 2020 09:44 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Odpadní systém se už nedá opravit US NAVY
Na toaletách dvou nejnovějších amerických letadlových lodí, USS Bush a USS Ford, dochází k opakovanému ucpávání toalet. Tento zdánlivě banální problém má ale velmi drahé řešení.

Jediným způsobem, jak udržet v chodu potrubí na obrovských letadlových lodích, kde slouží tisíce námořníků a personálu, je použití speciální, velmi drahé kyseliny. Jedno vyčištění ucpaného odpadu na takové lodi tak vyjde na 400 tisíc dolarů.

Neplánovaná ucpávka

Ve zprávě amerického námořnictva se uvádí, že námořnictvo použilo pro letadlové lodě zcela nový toaletní a kanalizační systém. USS Bush a USS Ford jsou přitom zcela nové letadlové lodě, které slouží pár let. Systém je podobný tomu, který se používá v komerčních letadlech, jen je přizpůsobený potřebám více než 4 tisíc lidí.

Aby bylo možné řešit neočekávané a časté ucpávání systému, námořnictvo rozhodlo, že musí pravidelně propláchnout kanalizační systém jistým kyselinovým roztokem, což je neplánovaná údržba po celou dobu životnosti lodi.

Každé takové propláchnutí stojí 400 000 dolarů. Námořnictvo zatím netuší, jak často bude muset tuto nákladnou údržbu provádět, takže ani nedokáže odhadnout, kolik ucpané záchody budou po dobu padesátileté životnosti lodi celkem stát. Jasné je jen to, že to budou tučné miliony.

Námořníci močí do láhví

Problémy s ucpáváním nového toaletního systému byly dobře známy již před dokončením výstavby USS Ford. V roce 2011 společnost Navy Times informovala o problémech s toaletami u USS Bush, kde kvůli ucpanému odpadu námořníci močili do láhví a vylévali je přes palubu do moře.

Námořnictvo následně obvinilo námořníky ze splachování „nevhodných“ materiálů, včetně dámských hygienických potřeb, jídla a oblečení. Ale námořnictvo také uznalo, že u nového odpadního systému dochází k tomu, že výpadky na jedné toaletě ovlivňují širší seskupení toalet než u starého systému.

Americké námořnictvo plánuje v nadcházejících desetiletích vybudovat až 11 letadlových lodí a postupně nahradit stávající lodě třídy Nimitz. USS Ford stála neuvěřitelných 13 miliard dolarů, což je dvakrát více než u USS Bush. USS Ford přitom už zažila řadu technických problémů, včetně potíží s elektromagnetickým spouštěcím systémem letadel, novým radarovým systémem a také s elektromagneticky poháněnými zbraňovými výtahy. Psali jsme také: Kvůli koronaviru překonal Boeing 787 světový rekord.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47