Vědci už dlouho touží po jaderných hodinách. Nyní jsou k nim o krok blíže

 Technologie 
23. října 2020 15:34 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Atomové hodiny už nestačí Depositphotos
Vědci našli nový způsob přesného měření, který podle nich může pomoci konečně vyrobit jaderné hodiny. Ale k čemu takové hodiny vlastně budou?

Fyzici z Univerzity Johannese Gutenberga a další němečtí vědci použili k měření pohybu v jádru izotopu thoria-229 extrémně malý přístroj, magnetický mikrokalorimetr s názvem maXs30. Vědci zchladili detektor na minus 273 stupňů Celsia, aby změřili nepatrný nárůst teploty, ke kterému dochází při absorpci gama záření, jak uvádí jejich zpráva.

Jaderné hodiny pro vesmír

Thorium-229 je mezi izotopy zvláštní díky extrémně nízké energii svého nejnižšího excitovaného stavu, což znamená, že je nejlepším kandidátem na měřitelný standard, který lze použít k výrobě praktických hodin. Ale nebudou to rozhodně hodiny, které si dáte na svůj noční stolek, ani nebudou použity uvnitř pokročilých počítačů. 

Takové hodiny budou dobré pro měření drobných výkyvů v dalekém vesmíru nebo v nanojemných experimentech, které se pokoušejí detekovat gravitační vlny, případně temnou energii.

Jak ale nastavit jaderné hodiny? Vědci potřebují specifickou vlnovou délku energie, aby ji mohli použít k vytvoření takových hodin například pomocí přesného laseru. To si již vyžádalo nespočet experimentů o tom, jak se chová thorium-229.

Vědci po jaderných hodinách dlouho touží

Je to tak. Výzkumy a projekty jaderných hodin probíhají už řadu let, dokonce hned po několika vědeckých skupinách. Zdá se ale, že německý tým nyní všechny posunul o opravdu velký krok blíže k finálnímu cíli.

Jaderné hodiny totiž budou velmi přesné, dokonce o mnoho přesnější, než jsou ty atomové. Atomové hodiny používají k měření atomové rezonance. Jejich přesnost je taková, že se rozcházejí maximálně o sekundu za 158 milionů let.

Jaderné hodiny budou o mnoho lepší. Rozcházet by se měly o méně než sekundu za 50 milionů let. Dále čtěte: Reaktor pro jadernou fúzi by mohl fungovat již v roce 2025.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47