Vidět a být viděn. Jak dosáhnout silnějšího svícení v autě, aniž byste porušili zákon

 Auto-Moto 
14. října 2020 11:00 / Petr Vlach
  5
📷
4 fotografie v galerii
Na kvalitní svícení myslete už při výběru auta Pixabay
Silnější svícení je jistě snem každého řidiče, který jezdí v noci. Jak toho dosáhnout, aniž byste porušili zákon? Máme důležité informace.

Klasické žárovky do auta se dají koupit za pár desetikorun. Na některých vozech poměrně často praskají a přiznejme, moc nesvítí. Zvlášť v konkurenci moderních svítidel luxusních vozů. Co tedy s tím?

Halogenové žárovky s větší svítivostí

Jediné rozumné a legální řešení spočívá v zakoupení kvalitnějších halogenových žárovek. Podle druhu výrobce může jít o více či méně výhodnou koupi. Někdy totiž výrobce jen zvýší mírně příkon. Tím se sice zvýší svítivost, ale vše je na úkor životnosti žárovky i elektrických okruhů vozu. Jindy se změna svítivosti děje konstrukční změnou žárovky. Použitím jiných poměrů plynů dojde ke změně barvy světla, což má za následek lepší viditelnost vozovky i předmětů na ní. Lepší konstrukcí vlákna se zvedá i svítivost či výdrž. Takové žárovky stojí ale třeba pětkrát víc než klasické. Svítivost ale může být i dvaapůlkrát vyšší.

Montáž xenonů či LED světel

I do starších aut můžete namontovat xenonová světla. Bohužel je k tomu potřeba určité vybavení v prostoru světel a při technické kontrole toto vybavení neprojde. Lákavější proto může pro mnohé být zakoupit ekvivalenty klasických autožárovek ve verzi LED. Existují různé typy, najdete jak klasické H4, tak H7 a pochopitelně i mnohé jiné. Důležité je, že stejně jako i pro jiné varianty zdrojů světla platí, že legálně lze použít pouze ty zdroje, které byly pro daný světlomet schváleny z výroby. LED světla mají sice mnohé výhody, ale mohou mít značný světelný tok a dochází tak s jejich použitím k oslňování protijedoucích řidičů. Navíc by muselo dojít ke speciálnímu seřízení světel, ale ani tak není uvedený postup schválený. Jedinou možností je provést schválený tunning vozu, kdy do jiného světlometu patří LED žárovka.

Nebezpečí a sankce

Jak už bylo uvedeno, při použití nevhodných zdrojů světla můžete nadměrně oslňovat protijedoucí řidiče. Také reálně hrozí, že vás zastaví hlídka policie a nejenže dostanete pokutu, ale zabrání vám v další jízdě. Konečně také velmi pravděpodobně neprojdete při STK, ledaže byste měli světlomety velmi přesně seřízené a kontrola si nevšimla jiného druhu žárovky. Ani úspěšný průchod technickou ale nezakládá právo takové osvětlení používat. Může se také stát, že pro vás nebude platit pojistka.

Kde se dají LED světla použít

To ovšem neznamená, že nemůžete LED žárovky na autě použít. Jen to není možné v hlavních světlometech. Jako všelijaká další světla, denní svícení, zadní světlomety, osvětlení značky – všude tam se mohou LED žárovky uplatnit. Dobře svítí, mají malou spotřebu a dlouho vydrží i při otřesech. Pokud chcete více vidět, nezbývá, než na věc myslet už při výběru auta. Nebo snad doufat, že se některému výrobci LED podaří dosáhnout homologace. Zatím to ale tak nevypadá. Větší bezpečí za volantem ale můžete dosáhnout legálně třeba pomocí aplikace do mobilu. O tom jsme ale psali už dříve zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda