Vědci tvrdí, že existuje 50% možnost, že žijeme v počítačové simulaci vytvořené vysoce vyspělou civilizací

 Technologie 
18. října 2020 16:04 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vědci připouštějí možnost, že žijeme v simulaci podobně jako Matrixu Pixabay
Vědec z Kolumbijské univerzity v USA tvrdí, že to sice není něco, co bychom slyšeli rádi, nicméně je tu poměrně rozumná možnost, že naší realitou je ve skutečnosti počítačová simulace vytvořená vysoce vyspělou civilizací.

Podle nové analýzy skutečně existuje padesátiprocentní šance, že žijeme v počítačové simulaci.

Život jako z Matrixu

Může to vypadat jako zápletka z filmu Matrix nebo dokonce z videohry The Sims, ale ve skutečnosti je to založeno na práci výzkumníků z renomovaných univerzit. Astronom David Kipping z Kolumbijské univerzity dospěl ke svému závěru po přehodnocení práce filozofa z Oxfordské univerzity Nicka Bostroma z roku 2003.

V této práci s příhodným názvem "Žijeme v počítačové simulaci?“ Bostrom teoretizoval, že je pravděpodobné, že v takové simulaci skutečně žijeme. Také řekl, že civilizace obvykle zanikají, než se vyvinou natolik, aby si vytvořily svou vlastní realitu, anebo ji prostě nemají zájem vytvářet.

Kipping zkoumal Bostromovy koncepty, které jsou známé jako Bostromovo "trilemma“. Trilemma proměnil v dilema tím, že sloučil poslední dva body do jednoho. Jeho závěrem tedy je, že buď žijeme v simulaci, anebo také ne, takže šance jsou padesát na padesát.

Simulace bude tak jako tak

Kipping si však myslí, že pokud lidé někdy vytvoří pokročilou simulační technologii, pak je velká pravděpodobnost, že si život v simulaci vytvoříme sami. "V den, kdy tuto technologii vymyslíme, přestane padesátiprocentní pravděpodobnost existovat a my se téměř jistě uvrhneme do života v simulaci," řekl vědec.

Jiní odborníci zase tvrdí, že správná počítačová technologie by mohla zaznamenat onu legendární "chybu v Matrixu“ a potvrdit teorii o životě v simulaci během několika desetiletí tak, jak se to stalo v tomto kultovním filmu.

Nicméně sám Kipping má pochybnosti, zda je vůbec dobré prokázat, že jsme jen postavy ve světě simulovaném počítačem. "Je zřejmé, že zatím nelze s jistotou prokázat, zda žijeme v simulaci nebo ne," uvedl sám vědec, podle jehož studie je ale pravděpodobnost života v simulaci poměrně vysoká. Dále čtěte: Reaktor pro jadernou fúzi by mohl fungovat již v roce 2025.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít