Humanoidní robot způsobil rozepře mezi ruskými kosmonauty. Ti se chtějí soudit

 Letectví 
17. října 2020 10:21 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Robot Fjodor vypomáhal posádce na Mezinárodní vesmírné stanici  Roskosmos / RSC Energia
Vesmírná mezinárodní stanice je v provozu již řadu let. Za tu dobu ji navštívila spousta kosmonautů, ale také například humanoidní robot Fjodor. Tento robotický člověk vybavený umělou inteligencí nyní urazil na twitterovém účtu některé kosmonauty. Ti chtějí na oplátku podat žalobu.

Ruský humanoidní robot Fjodor šokoval ruské kosmonauty nařčením, že na palubě ISS popíjejí alkohol. Robot Fjodor, který byl v loňském roce také dopraven na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), na svém twitterovém účtu zveřejnil příspěvek, kterým kosmonauty urazil. Tři ruští kosmonauti, kterých se příspěvek týkal, se chtějí kvůli výroku robota soudit.

Robot Fjodor zatím přišel o svůj twitterový účet, kde uvedl následující příspěvek. “Mé mínění o lidech není zrovna vysoké. Pohleďte na tři kosmonauty, kteří tvořili posádku v roce 2014. (Maxim) Surajev, přezdívaný Limonádový Joe, (Alexandr) Samokuťajev, zvaný Autokuťajev, a (Jelena) Serovová. Ve videu Serovová vykládá o tygrech (proboha, k čemu tu jsou tygři?) a ostatní jsou opilí.

Urážlivé výroky na Twitteru

V příspěvku také robot nezapomněl zmínit, že on na rozdíl od výše zmíněných kosmonautů nepodléhá nešvarům, neporušuje zákaz konzumace alkoholických nápojů a nepovídá druhým nesmysly. Naproti tomu se prý věnuje plnění svých letových úkolů. Robot také ironicky zmínil kandidaturu kosmonautů do parlamentu.

Kosmonauti se chtějí soudit

Ruská média upozorňují, že výroky robota Fjodora se objevily na Twitteru poté, co se Surajev vyjadřoval kriticky o Rusku během letu prvního kosmonauta na světě Jurije Gagarina. Samokuťajev se na adresu robotova výroku vyjádřil, že celá věc skončí u soudu. Stěžoval si také samotnému šéfovi Roskosmosu, Dmitriji Rogozinovi. Ten přiznal, že o ničem neví a netuší, kdo robotovým jménem na Twitter píše.

Bývalí kosmonauté k nařčení uvedli, že alkohol popíjet nemohli, protože není možné ho na palubu ISS bezpečně dopravit. Podle nich jsou například v ruské části ISS snímače, které by vyvolaly poplach v případě, že by detekovaly stopy alkoholu. K alkoholu také uvedli, že si nedovedou představit, že by někdo z posádky popíjel ve vesmíru alkohol. Dále čtěte: (Dlouhý pobyt ve vesmíru může lidský mozek trvale zvětšit).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008