Americké ponorky se budou schovávat v norském podzemním zařízení známém z Jamese Bonda

 Vojenství 
19. října 2020 08:18 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Námořní základna je známá z bondovky Žiješ jenom dvakrát Erlend Hammer
Americké námořnictvo se stěhuje se svými ponorkami na bývalou norskou námořní základnu. Ta se se nachází v severním Norsku v Olavsvernu, je postavena pod skalnatým terénem u Norského moře a mohou se v ní ukrývat vojenské lodě i ponorky. Podzemní zařízení je perfektním místem pro americké ponorky, které špehují ruskou severní flotilu.

Není žádným tajemstvím, že ponorky amerického námořnictva již nějaký čas používají nedaleký Malangen k výměně posádek a k doplnění zásob.

Komplex Olavsvern proslavila bondovka

Norská armáda postavila komplex Olavsvern v roce 1963, ale dalších třicet let ho zdokonalovala. Na základně je dostatek prostoru pro muniční sklady, sklady pohonných hmot, dílny, kasárna, kotviště, suchý dok a dokonce i nouzový napájecí systém. Základna má 13 500 metrů čtverečních budov a 25 000 metrů čtverečních dalšího prostoru. Podzemní silnice do komplexu vedou z hlubokého vnitrozemí.

Zloduch Blofeld a jeho zločinecká organizace Spectre sídlili v tomto velkém úkrytu ve filmu Jamese Bonda z roku 1966 Žiješ jenom dvakrát.

Během studené války základnu používalo Královské norské námořnictvo a ponorky ze spojeneckých sil. Byl to vhodný bod pro ponorky směřující na sever do Barentsova moře, které bylo útočištěm pro raketové ponorky Sovětského svazu.

V posledních letech základna patří soukromníkům

Pád Sovětského svazu fakticky učinil základnu zbytečnou a soukromí investoři ji koupili v roce 2012 za pouhých 5 milionů dolarů. Noví majitelé pak místo pronajali ruským výzkumným plavidlům, včetně těch, která jsou napojena na ruskou státní energetickou společnost Gazprom. V loňském roce koupila soukromá společnost dvě třetiny kontrolního podílu v této podzemní základně s tím, že ji znovu zpřístupní norským vojenským a spojeneckým silám.

Americké námořnictvo je v poslední době znepokojeno obnovou ruských ponorkových sil. Moskva staví nové raketové ponorky třídy Jaseň i Borej a provozuje několik typů starších ponorek z doby sovětské éry.

Předpokládá se, že ponorky amerického námořnictva pravidelně hlídají Norské a Barentsovo moře, zejména pak ponorky třídy Seawolf. Ty jsou postavené pro arktická prostředí a jsou schopny pronásledovat a potápět nepřátelské ponorky pod ledem. Dále čtěte: Špionážní loď na tajné misi byla nalezena ve Skotsku. Má nečekané vybavení a nikdo se k ní nehlásí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve