Odpověď na otázku, zda existuje souvislost mezi koronavirem a rozmístěním věží 5G, je jasná

 PC a Mobily 
03. listopadu 2020 07:33 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
O 5G sítích koluje řada konspiračních teorií Depositphotos
Možná jste to slyšeli od přítele, někoho z vaší rodiny nebo náhodného známého na Facebooku. Lidé si myslí, že 5G, tedy pátá generace širokopásmových mobilních sítí, je nebezpečná a ve skutečnosti vás může zabít. Ale to je konspirační teorie.

Věže 5G jsou infrastrukturou používanou k udržení síťového vybavení pro zrychlený přístup k internetu, a přestože jsou funkčně odlišné od věží mobilních telefonů, na které jste zvyklí, a to tím, že hardware vyzařuje vysokofrekvenční rádiové vlny, jsou v podstatě neškodné.

Strach z 5G

S nástupem pandemie COVID-19 se strach lidí z 5G ještě zhoršil a někteří lidé znepokojivě a nepodloženě tvrdí, že existuje souvislost mezi koronavirem a rozmístěním věží 5G. Tento strach dokonce vedl v posledních měsících k zapálení téměř 80 věží mobilních operátorů ve Velké Británii.

Nejnovější třída telefonů iPhone je zcela zaměřena na rychlejší přístup k internetu, a nebude tomu jinak ani u jiných značek. Proč tedy 5G vyvolává u lidí takový strach?

Jak vlastně 5G funguje?

Na rozdíl od mobilních telefonních věží, které umožňují provoz LTE sítě, které jsou mohutné a vysoké, sítě 5G spoléhají na drobné jednotky výstižně nazývané "malé buňky“.

5G totiž pracuje na vyšší frekvenci než jiné komunikační standardy, na které jsme zvyklí, například 3G, 4G nebo LTE. Tyto sítě pracují na frekvencích mezi 1 až 6 gigahertzy, zatímco odborníci tvrdí, že 5G se pohybuje v pásmu mezi 24 a 90 gigahertzy.

Protože vlny 5G fungují na vyšší frekvenci, jsou výkonnější, ale také kratší. To je hlavní důvod, proč je pro nasazení 5G vyžadována nová infrastruktura. Vlny mají různé vlastnosti. Například kratší vlny jsou více rušeny stromy nebo vysokými budovami, dokonce i kapičkami deště nebo sněhovými vločkami.

To je ve skutečnosti důvod, proč jsou malé buňky instalovány na běžných sloupech. Zejména ve městech je 5G rychlé a výkonné, ale nedokáže dobře cestovat zdí nebo překonávat jiné překážky. Čím více reléových bodů máte, tím lepší bude signál. Koneckonců, určitě byste nechtěli, aby připojené autonomní vozidlo snadno ztratilo signál, jakmile vjede mezi dvě vysoké budovy.

Proč jsou lidé z 5G vyděšení?

Většina hromadných dezinformací, které konspirační teoretici sdílejí o 5G, se nějakým způsobem týká záření. Radiace je jádrem energie a není vždy ve formě spadu způsobujícího rakovinu z jaderné nehody jako třeba v případě Černobylu. Jakmile pochopíte, že 5G (a jeho předchůdci LTE, 4G, 3G atd.) funguje na bázi elektromagnetického spektra a vysílá elektřinu vzduchem ve vlnách, dojde vám to.

Vlny, které umožňují bezdrátovou komunikaci, jsou považovány za neionizující záření, což znamená, že přímo nepoškozují DNA uvnitř buněk. Protože 5G používá vlny, které mají vyšší frekvenci, ale nikdy nepřekročí frekvenci 100 gigahertzů, což je daleko od škodlivého záření, které se měří v exahertzech, nemohou způsobovat rakovinu.

Samozřejmě ani nešíří koronavirus, jak mnozí konspirační teoretici tvrdí. Jediný malý otazník visí nad tím, zda nás přes 5G nebudou sledovat Číňané. Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Ale většina států ustoupila od toho, aby dodavatelem technologií byla čínská firma Huawei. Tím by tato otázka měla být vyřešena. Jen nesmíme zapomenout na fakt, že Huawei je úspěšným výrobcem mobilních telefonů, které se úspěšně prodávají po celém světě. Chcete-li mít tedy jistotu, že vás Číňané nesledují, změňte značku. Dále čtěte: Jak algoritmy sociálních médií narušují naši schopnost svobodně se rozhodovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47