Hornety amerického námořnictva nyní mohou vypálit bombu nové generace Stormbreaker

 Vojenství 
30. června 2020 12:00 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Malá lehká bomba toho hodně umí Raytheon
Super Hornety amerického námořnictva nyní mohou vypálit úplně nový typ bomby. Stormbreaker je dosud nejpokročilejší inteligentní bombou Pentagonu, která dokáže vyhledávat a ničit pohyblivé cíle a létat v noci i za nepříznivých povětrnostních podmínek.

Stormbreaker je bomba navržená k útoku na pohyblivé cíle za všech povětrnostních podmínek. Bomba je schopna klouzat až 45 kilometrů pomocí křídel a ocasních ploutví, které se rozevřou po startu. Radar umožňuje bombě vidět skrz mraky, mlhu a kouř, zatímco zobrazovací infračervený senzor dává Stormbreakerovi schopnost rozlišovat mezi cílem a něčím, co pouze vypadá jako cíl.

Stormbreaker vznikl z jiné bomby

Stormbreaker byl vyvinut z původní Small Diameter Bomb, která je příliš objemná, než aby se vešla do vnitřních prostor pro zbraně stíhaček F-22 Raptor a F-35 Joint Strike Fighter.

Stroj F/A-18E/F je druhým americkým vojenským válečným letounem, který může nést Stormbreaker po úderném letounu F-15E. V budoucnu ale budou Stormbreaker nosit také F-22 Raptor, F-35 Joint Strike Fighter, B-1B Lancer, B-2 Spirit, B-52 Stratofortress, A-10 Warthog, MQ-9 Reaper a bitevní loď AC-130.

Vývoj Stormbreakeru trval 16 let

Vývoj nového typu bomby s váhou 113 kilogramů byl zahájen v roce 2006. Stormbreaker dokáže identifikovat a zasáhnout mobilní cíle z dálky za všech povětrnostních podmínek. Poprvé byla vyzkoušena už v roce 2009, pak ale vývoj zastavil korupční skandál.

Bomba může používat GPS/INS navigaci k tomu, aby se během počáteční fáze vyhledávání dostala do obecné blízkosti pohybujícího se cíle, přičemž aktualizace korekce kurzu jsou poskytovány pomocí datového spojení.

Bomba má tři režimy pro zaměření cíle. Milimetrový vlnový radar, infračervené navádění pomocí nechlazeného zobrazovacího hledače a poloaktivní laserové navádění. Zbraň je schopna spojit informace ze senzorů za účelem klasifikace cíle a může určit prioritu určitých typů cílů podle potřeby, pokud se použije v poloautonomním režimu.

Původně armáda počítala s tím, že Stormbreaker dostane už v roce 2016, celý projekt byl ale zbržděn korupčním skandálem. Nyní už má projekt zelenou a armáda novým typem bomby vybaví celou řadu svých letadel. Dále čtěte: Nový armádní vrtulník SB-1 Defiant dosáhl rychlostního milníku 383 kilometry v hodině.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve