Recept na katastrofu. Ruský vojenský robot ovládaný hlasem

 Vojenství 
22. července 2020 09:24 / Mirka Malá
  11
📷
2 fotografie v galerii
Ruská armáda chce flotilu autonomních bojových vozidel TV Zvezda
Rusko údajně vyvíjí hlasem aktivovaná bezpilotní pozemní vozidla (UGV), jak uvedla ruská státní média.

Vedoucí projektu Oleg Martyanov řekl agentuře TASS, že tato technologie umožní velitelům vydávat příkazy vozidlům stejným způsobem jako vojákům.

Hlas místo tabletu

Inženýři původně navrhli vozidlo k ovládání přes tablet. To ale bylo později změněno na systém rozpoznávání hlasu, aby se proces zefektivnil. Rusko vozidlo také vyvíjí tak, aby fungovalo autonomně, kvůli jeho neschopnosti přijímat bezdrátové povely na delší vzdálenost, než je maximálně 5 kilometrů.

Rusko již nějakou dobu vyvíjí UGV, pásová vozidla velikosti auta vyzbrojená 30milimetrovými lehkými automaty a protitankovými řízenými střelami. První UGV ruské armády, Uran-9, byl testován v Sýrii a trpěl vážnými technickými problémy, včetně neschopnosti přijímat bezdrátové příkazy v terénu se zástavbou. Jeho lepší verzi Marker, robota druhé generace, začalo Rusko testovat v roce 2019.

Pokud to zní jako špatný nápad, je to tak

Systém rozpoznávání hlasu, jak víme všichni třeba z chytrého telefonu, je v nejlepším případě často nespolehlivý. Smíchejte zvuky a hluk motoru, střelby a výbuchů a Marker by mohl mít opravdové potíže pochopit, co se po něm na bojišti chce. Spoléhat se tedy na ozbrojená autonomní bojová vozidla, by mohlo mít katastrofické následky, včetně třeba civilních obětí.

Zdá se ale, že Rusko si na této verzi bojového vozidla trvá, když dokonce svoje záměry oznámilo přes státní média.

Jak už to tak ale v případě Ruska bývá, ne vždy dospějí ohlašované projekty do úspěšné finální fáze, někdy jde dokonce jen o propagandu. Zda se tedy Rusku skutečně nakonec podaří vyvinout spolehlivé bojové pásové vozidlo, spolehlivě ovladatelné hlasem, ukáží až následující měsíce či roky. Dále čtěte: Americké letectvo bude mít bomby, které ve vzduchu dokáží změnit své útočné plány a aktivně se rozhodovat o tom, které cíle zničit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008