Ruská družice provádí na oběžné dráze podivné manévry. Podle USA se jedná o zbraň na ničení satelitů

 Vojenství 
26. července 2020 11:40 / Lukáš Bauer
  7
📷
2 fotografie v galerii
Ruská družice skenuje ostatní satelity Department of Defense USA
Rusko má na oběžné dráze dráze zařízení, o kterém se Spojené státy a Velká Británie domnívají, že je schopné ničit družicové systémy. Podle amerického ministerstva obrany bylo zjevné, že se satelit přiblížil k jiné ruské družici a zblízka ji oskenoval. Se stejným ruským satelitem byly přitom problémy již v minulosti.

Moskva byla obviněna ze strany Spojených států a Velké Británie, že ve vesmíru testovala satelit, který může sloužit jako vesmírná zbraň pro ničení družic na oběžné dráze. Na obou stranách panují obavy z případného využití takové družice během konfliktu, což by jedné ze stran mohlo způsobit obrovské komunikační problémy.

Podle amerického ministerstva obrany bylo zaznamenáno, jako se ruský satelit přiblížil k jiné družici a oskenoval ji, což může mít také nepřátelský záměr. Ruská strana však obvinění odmítá s tím, že nová technologie byla použita k průzkumu vesmírné techniky a zjištění technického stavu družice.

K USA se poprvé připojila Británie

Američané však trvají na tom, že se bezpochyby jednalo o test vesmírné zbraně určené k likvidaci satelitů. Podobné obavy byly ze strany USA směřovány k ruským aktivitám ve vesmíru již v minulosti, nyní se však poprvé přidala i Velká Británie. Svoje obavy tak vyjádřil britský maršál Harvey Smyth, který uvedl, že ruský satelit naplňuje definici vesmírné zbraně. Podle jeho slov podobné akce ohrožují chod družic ostatních států díky vytváření nadměrného množství vesmírného odpadu.

„Moskva se pokouší omezit kapacity Spojených států, přičemž sama nemá v úmyslu nějak zpomalit vlastní program zbraní namířených na vesmír,“ uvedl ve čtvrtek tajemník amerického ministerstva zahraničních věcí Christopher Ford.

Rusko přitom patří včetně USA, Číny i Velké Británie mezi stovku států, které se zavázaly, že kosmický prostor budou využívat k mírovým účelům a že je k dispozici všem, protože nepatří nikomu. Tato dohoda také vylučuje jakékoliv umísťování zbraní na oběžnou dráhu.

Stejný ruský satelit budil obavy již v minulosti

Není to poprvé kdy panují obvavy z tohoto ruského satelitu. V letech 2018 a 2020 se totiž několikrát přiblížil k americké družici a skenoval ji. Podle amerického ministerstva obrany se tak jedná o jasný důkaz, že Rusko své nekalé aktivity ve vesmíru nezastavilo a naopak v nich pokračuje. Satelity jsou klíčovou součástí komunikační infrastruktury a v případě jejich zničení tak nepřítel dokáže zcela ochromit komunikaci protistrany. Dále čtěte: (Američané budou mít kvantovou komunikaci s jadernými ponorkami).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve