Takto vypadá ruská létající mořská příšera, která uvízla na pláži

 Vojenství 
31. srpna 2020 16:22 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Výplod studené války se válí v moři Lana Sator Instagram
Jde o jeden z nejneobvyklejších nástrojů studené války. Ekranoplan, tedy hybridní létající plavidlo, uvázl na pláži v Kaspickém moři.

Během studené války vyvinul Sovětský svaz velké plavidlo poháněné proudovým pohonem, které pomocí efektu WIG létalo nad vlnami. Sověti navrhli plavidlo WIG třídy Lun, aby použili tento efekt k vznášení se jen pár centimetrů nad hladinou, a přidali mu ještě osm dopředu nasazených proudových motorů, které mu poskytly slušnou rychlost 600 kilometrů v hodině.

Ekranoplan se dokázal skrýt před radary

Bylo to vlastně docela důmyslné. Pohyb této mořské příšery v super nízké nadmořské výšce zajišťoval, že se plavidlo nacházelo pod radarovým horizontem nepřátelských válečných lodí, a mohlo pohodlně vypálit rakety a potopit největší lodě, včetně těch letadlových.

Ekranoplan dokonce mohl nést i jadernou hlavici a rakety dokázal vypálit z bezpečné vzdálenosti asi 100 kilometrů. V dobách studené války se tedy skutečně jednalo o velmi nebezpečnou a tvrdě ozbrojenou mořskou vojenskou příšeru.

Dnes Ekranoplan patří do šrotu

Dnes leží jediný Ekranoplan, který kdy byl postaven, uvázlý na pláži v Kaspickém moři. Letos v létě mělo být plavidlo odtaženo z nedaleké námořní základny do muzea, ale něco se zjevně hodně pokazilo. Místo toho, aby se dostal do svého nového domova, Ekranoplan skončil uvázlý v mělké vodě, kde rezne a je atrakcí pro návštěvníky pláže.

Forbes dokonce hlásí, že Ekranoplan je uvězněn v příboji a nabírá vodu. Místní obyvatelé se jej pokusili vytáhnout na břeh, ale neuspěli. Městská průzkumnice Lana Sator odletěla z Moskvy do Dagestanu, aby plavidlo na pláži vyfotografovala.

A protože jde o ruský stroj, není jasné, že se tato jedinečná loď (nebo letadlo) někdy vůbec dostane na své místo v muzeu. Jak píše H. L. Sutton z Forbes, bude to tragédie pro vojenské dějiny, pokud toto jedinečné plavidlo zrezne v moři. Dále čtěte: Čína představila svou novou zabijáckou kluznou bombu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum