Speciální americký vrtulník MQ-8C umí na moři vyhledávat ponorky

 Vojenství 
12. února 2021 13:51 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Před tímto vrtulníkem se žádná ponorka neschová Northrop Grumman
Americký armádní průmysl přišel s novou technologií. Díky ní lze provádět rozsáhlé multistatické akustické vyhledávání ponorek pomocí bezpilotního vrtulníku MQ-8C Fire Scout.

Vše již armáda vyzkoušela v praxi, i když k tomu použila vrtulník Bell 407 s posádkou, který nahradil bezpilotní stroj MQ-8C. Šlo především o vyzkoušení samotné vyhledávací technologie. Vrtulník tak na své palubě nesl bóje, přijímač a procesor.

Jak multistatické vyhledávání ponorek funguje

Vrtulník shodil bóje asi 32 kilometrů od pobřeží a úspěšně sledoval cíl napodobující vlastnosti ponorky. 

Velká palivová nádrž vrtulníku MQ-8C umožňuje provádět velkoplošné multistatické akustické vyhledávání ponorek na větším území, protože ostatní americké helikoptéry mají kratší dolet.

Multistatické akustické vyhledávání zahrnuje výsadek velkého počtu bójí do široké oblasti. Jeden typ bóje vysílá aktivní signál, zatímco druhý typ bóje zaměřuje, kde se odrazí od ponorky. Tato metoda se liší jak od monostatického akustického vyhledávání, tak i od bistatického akustického vyhledávání. Multistatické akustické vyhledávání v zásadě dokáže pokrýt větší oblast, což ponorce ztěžuje únik.

Autonomní vrtulník MQ-8C může nést užitečné zatížení až 40 bójí a během svého dvanáctihodinového letu dokáže prohledat až stosedmdesátikilometrovou oblast.

Bóje měří i teplotu vody

Běžně by vrtulníky MQ-8C měly na palubě 29 akustických bójí, 8 náhradních dílů a tři bathythermografové bóje. Bathythermografové bóje se rozmístí před těmi akustickými, aby nejprve změřily teplotu vody v konkrétních hloubkách. Změny ve vlastnostech vody, včetně teploty, mohou totiž deformovat podmořskou akustiku a je třeba je zohlednit, aby mohla být ponorka přesně lokalizována. Pomocí vysokofrekvenčního identifikačního systému lze bathythermografové bóje nastavit také pro nové hloubky, pokud je mateřský vrtulník MQ-8C v jejich dosahu.

Firma, která tuto technologii pro americké námořnictvo vyvíjí, se nyní snaží urychlit vývoj systému, aby mohl být nasazen do služby co nejdříve. Navíc na konci roku 2019 začala armáda rovněž studovat možnosti přidání střelných zbraní do autonomního vrtulníku, dokonce by se mohlo jednat i o lehké torpédo. Dále čtěte: Americké námořnictvo chce mít ve výzbroji bezpilotní čluny se sebevražednými drony.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008