I amatéři mohou sledovat vojenské základny z vesmíru. Poradíme jak

 Vojenství 
19. července 2021 14:43 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Hledání reálných základen může být dobrá zábava Depositphotos
Zahrát si na špiony není v dnešní době nikterak složité, dokonce ani v realitě. Současné technologie totiž umožňují mnohé, a to včetně sledování vojenských základen cizích mocností z vesmíru.

Chcete se taky bavit hledáním vojenských základen? Zde je několik tipů, jak identifikovat vojenské základny a dalších zdánlivě utajované oblasti na satelitních snímcích, které jsou zdarma k dispozici na Google Maps a US Geologic Survey.

Co na satelitních snímcích hledat

Hledejte přímky. Proč? Protože příroda zřídka, pokud vůbec, vytváří přímky, takže pokud ji někde vidíte, jde dozajista o znamení lidské činnosti. Věnujte rovněž pozornost zvláště elegantním a uklizeným řadám, které často naznačují přítomnost vojenských základen. Taková organizace je výsledkem vojenské disciplíny a praktické potřeby.

Nejsnadněji najdete vojenská letiště, takže jako začátečníci byste mohli začít právě s nimi. Tato letiště mají na satelitním snímku často menší stopu než mezinárodní letiště obsluhující nějaké hlavní město, ale mají stejně dlouhé, ne-li delší přistávací dráhy. A drah bývá obvykle více než u civilního letiště.

Hledat můžete i námořní základny

Začínající špioni mohou poměrně snadno najít také námořní základny. Stačí se jen na satelitních snímcích podívat po přístavu s dlouhými štíhlými trupy (nebo letadlovými loděmi). Jedním z významných příkladů je americko-japonská námořní základna v Jokosuce v Japonsku. Letadlová loď USS Ronald Reagan je snadno identifikovatelná, zatímco druhou velkou lodí poblíž je velitelská loď USS Blue Ridge. Můžete také vidět americké a japonské torpédoborce.

Dvě japonské ponorky námořních sil sebeobrany jsou umístěny na jihozápadě. Snímky této základny jsou tak dokonalé, že znalci dokonce rozpoznají typy těchto ponorek.

Vojenské základny je těžší najít

Vojenské základny někde v poušti, to už chce nějaké špionské zkušenosti. Nicméně vojenské základny obvykle vypadají jako samostatná městečka, kterými vlastně jsou. Hledejte lokaci se spoustou bytových komplexů, neobvykle velkými vozidly zaparkovanými v řádných řadách a malými letišti pro vrtulníky a letadla a rovněž řadu dalších budov.

Takovou základnu také na satelitních snímcích obvykle poznáte podle velké hnědé plochy, která vypadá, jako by ji mnohokrát zdevastovaly pásové obrněné vozy. To jsou právě části základen, kde parkuje bojová technika. Takže i vojenské základny lze najít na obyčejných a běžně přístupných snímcích. Dále čtěte: Izraelci našli způsob, jak udělat vojáky neviditelnými. Nezanechávají žádnou tepelnou stopu.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47