Izraelci našli způsob, jak udělat vojáky neviditelnými. Nezanechávají žádnou tepelnou stopu

 Vojenství 
05. července 2021 07:34 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Neviditelní vojáci nezanechávají žádnou tepelnou stopu Polaris Solutions (volné foto)
Izrael bude mít neviditelné vojáky. Díky soukromému sektoru zde totiž vyvinuli materiál, který může skrýt vojáky před infračervenými senzory, což znesnadňuje jejich detekci.

Systém Polaris Defence Kit 300 je systém tepelného vizuálního maskování, který používá kombinaci kovů, mikrovláken a polymerů k maskování tepelného podpisu vojáka.

Neviditelný voják jako z Jamese Bonda

Technologie tepelného zobrazování vytváří vizuální reprezentaci objektu prostřednictvím neviditelného infračerveného záření, které objekt, respektive voják, emituje. Pokud tedy voják vyzařuje teplo, termokamera zobrazí jeho obraz, přičemž různé barvy představují relativní úrovně tepla.

V současnosti už do výbavy armád po celém světě patří termokamery, které jsou součástí nočního vidění, takže odhalit díky infračervenému záření protivníka i ve tmě není žádný problém.

Ale technologie to rozhodně, alespoň zatím, není dokonalá. Objekty, které nevyzařují teplo, termokamery prostě nezachytí. A protože systém Kit 300 je tedy navržen tak, aby eliminoval tepelnou přítomnost vojáka, stává se voják pro termokamery skutečně neviditelným.

Materiál i maskování hrají velkou roli

Materiály nového systému fungují jako izolátory a brání úniku tepla vojáka zpoza plachty, kterou se voják musí chránit, pokud chce být pro termokamery opravdu neviditelný.

To ale není zdaleka všechno. Jsou situace, kdy by prostě voják byl viditelný pouhým okem, i kdyby ho nezachytila termokamera, respektive tedy jeho tepelný podpis. Proto  systém rovněž ztěžuje viditelnost vojáků za běžného dne v přehledném terénu, a to díky specifickým barvám a maskování, jež byly na plachtu použity. Vojáci tak prakticky dokáží splynout s okolním terénem a rázem se proměnit v "kámen" bez tepelného podpisu. Dále čtěte: Zatím to bylo možné jen ve sci-fi filmech, brzy se to ale může stát skutečností. Armádě nic nebrání ve výrobě pěších bojových strojů.

Zdroj info: Business Insider.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve