Zatím to bylo možné jen ve sci-fi filmech, brzy se to ale může stát skutečností. Armádě nic nebrání ve výrobě pěších bojových strojů

 Vojenství 
27. června 2021 09:32 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pěší tanky jsou už možná blízkou budoucností Depositphotos
Vídali jste to zatím jen ve sci-fi filmech, ale může se to brzy stát skutečností. Nová studie od vědců americké armádní výzkumné laboratoře (ARL) odhaluje, že armádě nic nebrání ve výrobě pěších bojových strojů.

Výzkum totiž ukázal, že nohy takového stroje využívají v podstatě stejné množství energie jako kola nebo pásy, takže jejich používání nemá žádnou nevýhodu.

Obrnění pěšáci mohou mít až 35 tun

Z energetického hlediska tedy mají inženýři nyní zelenou, aby mohli navrhnout pěší válečné stroje do hmotnosti 35 tun. Bojový robot, který kráčí po čtyřech nohách jako třeba ED-209 od Robocopa nebo vesmírný robot Gundam z japonských animáků, spotřebuje zhruba stejné množství energie jako například tank M1A2 Abrams.

Bojová vozidla na nohách mají některé výhody oproti vozidlům s pásy a koly. Vozidlo s nohama může například snáze zdolávat strmé kopce nebo si vybírat cestu přes balvany nebo jiný velmi drsný terén. Nohy jsou také vyšší než u konvenčních bojových vozidel, což dodává operátorovi lepší zorné pole.

Jsou tu ale i nevýhody

A je jich docela dost. V první řadě je otázkou, jak často by takový obr skutečně překonával tak drsný terén, že by se s ním konveční bojová vozidla nedokázala vyrovnat. Obrněný pěšák by navíc sice měl díky svým nohám lepší výhled na bojiště, na druhou stranu on sám by byl až příliš dobře viditelný pro nepřátelská vojska, takže by vlastně byl snadným cílem.

Nohy navíc na rozdíl od rozložené váhy tanků koncentrují hmotnost takového obra na relativně malou plochu, takže by mohl v některých terénech i snadno uvíznout.

A myslí si to i samotný hlavní autor studie, který armádu odrazuje od myšlenky velkých bojových chodců, jako je například AT-AT ze Star Wars. "Mám pochybnosti o praktičnosti velkých obrněných chodců s výjimkou vysoce specializovaných kontextů," řekl Alexander Kott z ARL. Dále čtěte: Americké námořnictvo testovalo svou novou letadlovou loď a vyvolalo zemětřesení.

Zdroj info: PLOS ONE

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008