V Severním ledovém oceánu se vynořily tři ruské raketové ponorky nesoucí až dvě stovky jaderných zbraní

 Vojenství 
03. dubna 2021 12:59 / Mirka Malá
  6
📷
2 fotografie v galerii
Rusko demonstrovalo schopnosti svých jaderných ponorek Russian Ministry of Defense
Před několika dny se v Severním ledovém oceánu vynořily tři ruské raketové ponorky nesoucí až 200 jaderných zbraní, což prokázalo jejich schopnost provádět jadernou misi i v extrémních podmínkách.

Ponorky, součást moskevské jaderné odstrašující síly, se doslova probojovaly ledem o tloušťce několika desítek centimetrů na hladinu. Podle vojenských odborníků tak Rusko předvádí svoji sílu.

Cvičení v ledu

Cvičení se konalo poblíž Franz Josef Land, souostroví u pobřeží Ruska v Severním ledovém oceánu. Ostrovy leží jen asi tisíc kilometrů jižně od severního pólu. V březnu se tam teploty pohybují v průměru okolo minus 13 stupňů Celsia a moře je pokryto silnou vrstvou ledu.

Tři ponorky nesoucí balistické rakety - dvě ponorky Delta IV a jedna ponorka třídy Borej se vynořily u souostroví a bez problémů prorazily tlustý arktický led. Ponorky se vynořily v okruhu 300 metrů, což prokázalo jejich schopnost navigovat s přesností i pod polárním ledem.

Silná jaderná výbava

Ponorky Delta IV, postavené během studené války, jsou dlouhé 167 metrů a jsou vybaveny 16 balistickými raketami Siněva. Novější ponorka třídy Borei je 160 metrů dlouhá a nese 16 balistických raket Bulava.

Každá z 32 raket Siněva nese čtyři 100kilotunové hlavice, celkem 128 hlavic a až 12,8 megatuny jaderné palebné síly. 16 raket Bulava na palubě ponorky Borej může mít teoreticky celkem 160 hlavic, tedy až 16 megatun palebné síly. To je celkem 28,8 megatun. Pro srovnání, exploze v Hirošimě měla asi 16 kilotun.

Nicméně skutečný počet hlavic na palubě těchto tří ponorek není znám, ale je pravděpodobné, že je to asi o 10 procent méně, přičemž zůstatek je tvořen návnadami  nebo rušičkami a další technologií, která dokáže mást nepřátelskou raketovou obranu.

Tyto tři ponorky jsou součástí ruské námořní jaderné odstrašující síly. Na rozdíl od amerických ponorek mají ruské raketové ponorky operovat v blízkosti vlasti. Ruské ponorky proto většinou operují v Barentsově moři a Ochotském moři, kde jsou chráněny pozemními protiponorkovými válečnými letadly a vrtulníky a válečnými loděmi na moři.

Přesto nejsou ruské ponorky v bezpečí ani pod tlustým ledem. Mají totiž impozantní protivníky. Tři útočné ponorky na jaderný pohon amerického námořnictva. Všechny tři ponorky - Seawolf, Connecticut a Jimmy Carter byly speciálně navrženy pro provoz pod ledem, aby tam lovily ponorky odpalující rakety.

Cvičení ruského námořnictva je podobné angloamerickému cvičení z roku 2018, kdy se v Arktidě vynořily americké ponorky USS Hampton a USS Hartford a britská ponorka Royal Navy HMS Trenchant. Dále čtěte: První torpédoborec se speciální technologií se hlásí do služby amerického námořnictva.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47