Ruské obří ponorky třídy Typhoon jsou ještě děsivější, než si mnozí představovali

 Vojenství 
07. března 2021 13:03 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Typhoony jsou největší ponorky na světě Se souhlasem H.I. Sutton/Covert Shores
Pokud jste někdy viděli film Hon na ponorku, pravděpodobně jste obeznámeni se skutečně masivními ruskými ponorkami třídy Typhoon. Tito giganti studené války jsou navíc stále největšími ponorkami, jaké kdy byly postaveny.

O jaké velikosti je řeč? Každá ponorka třídy Typhoon má délku téměř 183 metrů a je širší než průměrný americký dům. Navíc je také téměř třikrát vyšší než běžné ponorky.

Monstra studené války

V 70. letech se Sovětský svaz pustil do nového programu s cílem vyvinout novou ponorku s jadernými střelami. Ponorky Akula byly navrženy tak, aby byly 172 metry dlouhé, 23 metry široké a téměř 12 metrů vysoké.

Ponorky třídy Typhoon unesly 23 200 tun, aby pojaly užitečné zatížení 20 balistických raket RSM-52. Ačkoli většina ponorek je relativně sparťanská v oblasti vybavení, obrovitost Typhoonů umožnila inženýrům v petrohradském Rubin Design Bureau vtěsnat do nich takové bezprecedentní výhody, jako je solárium, bazén a sauna.

První ponorka třídy Typhoon vstoupila do služby v roce 1981. Rusko postavilo celkem pět ponorek v této třídě, dnes však ve službě zůstává pouze tato první. Ponorka strávila svou kariéru po studené válce jako zkušební stanoviště pro novou generaci ruských ponorkových technologií a raket a pomohla při testování balistické rakety odpálené ponorkou Bulava.

Na obrázcích ostatně můžete vidět monstróznost Typhoonu oproti americké ponorce třídy Ohio. Typhoon vypadá tak hrozivě také proto, že jeho velitelská věž je umístěna za raketovými sily místo před nimi, což znamená, že střely jsou vždy zahrnuty do jakéhokoli obrázku ponorky. 

Typhoony nahrazuje Borej

Stárnoucí ponorky třídy Typhoon dnes nahrazuje nová generace ruských raketových ponorek třídy Borej. Ponorky této třídy nesou 16 raket Bulava s celkovou výbušnou tonáží 7 200 kiloton.

A protože jsou ponorky třídy Borej menší a prostorově efektivnější než obří Typhoony, pravděpodobně v nich není bazén. Rusko plánuje postavit nejméně osm ponorek Borej rozdělených mezi severní a tichomořskou flotilu.

Mezitím se čtyřicetiletý poslední Typhoon blíží ke svému důchodu. Sověti postavili lodě Typhoon během doby před počítači a kompaktními balistickými raketami a jejich velikost byla z velké části diktována jejich obrovskými raketami RSM-52. Proto možná už nikdy nebude na světě postavena tak obrovská třída ponorek ... i když nikdy neříkej nikdy. Dále čtěte: Americká armáda staví nejmocnější laserovou zbraň na světě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47