Americké letectvo tento měsíc otestuje bizarní nadzvukovou zbraň

 Vojenství 
16. března 2021 07:43 / Mirka Malá
  13
📷
2 fotografie v galerii
Raketu vypustí bombardér B-52H U.S. Air Force, Christopher Okula
Během několika týdnů vynese bombardér B-52H raketu vysoko do vzduchu a vystřelí ji bezprecedentní rychlostí směrem k cíli, jak potvrdilo americké letectvo. Pokud vše půjde podle plánu, tato raketa dosáhne více než pětinásobku rychlosti zvuku.

Raketa známá jako AGM-183A by měla být první hypersonickou zbraní, nebo také ze vzduchu vypuštěnou zbraní rychlé reakce (ARRW) ve výzbroji USA. Měla by se pohybovat atmosférou i nižšími výškami tak rychle, že bude nemožné, aby nepřátelské systémy protiraketové obrany tuto raketu zasáhly. Navíc v ostrém provozu by raketa měla dosáhnout až dvacetinásobku rychlosti zvuku.

Jak nadzvuková raketa funguje

Nejprve raketa zrychlí celou zbraň na mnohonásobek rychlosti zvuku, zatímco sama ještě zůstává v nižší nadmořské výšce. Pak se uvolní kluzák, který nese zbraň na poslední etapě její cesty k cíli, v podstatě si pluje na atmosféře jako surfař a prakticky ji nelze sestřelit. Tato nižší nadmořská výška teoreticky ztěžuje detekci nadzvukové zbraně, a tím pádem i její zničení.

USA přitom nejsou jedinou zemí, která pracuje na technologii nadzvukových zbraní. Ruský prezident Vladimir Putin poprvé oznámil vlastní nadzvukový zbraňový program své země v roce 2018 a slíbil, že ruská raketa dosáhne rovněž Mach 20.

Jsou nadzvukové rakety potřeba?

Mnoho odborníků tvrdí, že jsou prakticky k ničemu. Světové velmoci disponují arzenálem mnoha raket, které jsou schopny zasáhnout cíl, a zároveň se úspěšně vyhnout protiraketovým systémům. Není tedy jasné, proč by k zasažení kterékoli jiné země byla nezbytná nadzvuková raketa. Letectvo ale zdůrazňuje myšlenku, že taková raketa může být užitečná při časové tísni, a to díky své vysoké rychlosti.

Navíc u nadzvukových zbraní hrozí jedno velké nebezpečí. Nevztahují se na ně totiž stávající smlouvy, jejichž cílem je zabránit závodům ve zbrojení. A navíc existují také otazníky nad tím, zda hypersonická technologie vůbec bude fungovat. 

Nadcházející test předvede pouze samotnou raketu, nikoli celou zbraň s kluzákem, který má být právě tou nejmodernější technologií. Rakety, které létají velmi rychle, jsou tu už dávno, ale kluzáky, které létají mnohokrát rychleji než F-16, jsou novinkou.

Nezávislá analýza publikovaná v roce 2020 v časopise Science and Global Security tvrdí, že základní fyzika klade přísná omezení užitečnosti těchto zbraní. Ukázalo se, že fyzika atmosférického letu brání tomu, aby tyto zbraně někdy letěly dostatečně rychle, aby podstatně předčily již existující rakety, a že by bylo relativně snadné detekovat start nadzvukové rakety pomocí správného satelitu. Myšlenka, že nadzvukové rakety nabídnou revoluční upgrade oproti existujícím raketám, je podle vědců jen sociálním fenoménem, ​​nikoli vědeckým. Dále čtěte: Nové armádní brýle umožňují vojákům vidět skrz bojová vozidla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47