Americké bombardéry se vrátí do stavu jaderné pohotovosti

 Vojenství 
24. dubna 2021 09:38 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Legendární bombardéry budou znovu plně vyzbrojeny jadernými zbraněmi Depositphotos
Pokud Pentagon nenahradí mezikontinentální balistickou raketu Minuteman-III (ICBM), šéf amerického strategického velení požádá bombardéry, aby se vrátily do stavu jaderné pohotovosti.

Vývoj rakety Ground Based Strategic Deterrent, která by nahradila stárnoucí Minuteman-III, ale nemusí být nakonec vůbec spuštěn a v takovém případě by se do hry vrátily právě bombardéry.

Strategické jaderné zbraně USA jsou rozděleny do tří skupin: rakety ICBM Minuteman-III, ponorky třídy Ohio vyzbrojené balistickými raketami Trident D-5 odpalovanými z ponorek a strategické bombardéry B-2 a B-52H.

Bombardéry ale nejsou připraveny

Každé rameno této "triády“ je známé svými specifickými výhodami. Například ICBM jsou rychlé, pohotové, vždy připravené k akci a schopné zasáhnout své cíle během 20 až 30 minut. Raketové ponorky poskytují překvapivý útok prakticky odkudkoliv. A bombardéry jsou známé svou schopností překonfigurovat cíle během letu, popřípadě být odvolány zpět na základnu.

Admirál Charles Richard má ale za to, že dnešní jaderná triáda je ve skutečnosti trochu chromá, protože bombardovací síly neudržují své stroje v tzv. nabitém a vyzbrojeném stavu termonukleárními zbraněmi, jako tomu bylo během studené války.

V 60. letech totiž strategické letectvo vzdušných sil udržovalo ve vzduchu vždy až 12 plně vyzbrojených bombardérů. Během kubánské raketové krize v roce 1962 toto číslo narostlo dokonce na 75 letadel denně.

V současné době jaderné bombardéry B-2 a B-52H sice stále trénují na jaderné mise, ale relativně málo početná síla 96 bombardérů (20ks B-2 a 76ks B-52H) vůbec není  ve stavu pohotovosti.

Bombardéry

Strategická jaderná válka je pro USA existenční hrozbou a Richard se chrání před nejistotou. Z pohledu vojenského plánovače je spoléhání se na jedinou doručovací platformu, ať už jde o ponorky, ICBM nebo bombardéry, neudržitelné.

Pokud by například nebylo možné z různých důvodů použít ICBM a bombardéry by nebyly uvedeny do pohotovosti, tedy nebyly by připravené a vyzbrojené, vše by zůstalo pouze na ponorkách. I ty ale například mohou být potopeny nepřítelem, popřípadě může selhat raketová technologie a americká armáda by byla prakticky neakceschopná.

Ať už tedy armáda bude vyvíjet novou balistickou střelu, nebo nikoliv, legendární bombardéry budou zřejmě minimálně na nějakou dobu muset znovu do pohotovosti, jak tomu bylo v dobách studené války. Dále čtěte: Ruské torpédo s jaderným pohonem, které je schopné překonat celé oceány, se připravuje na klíčové testy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47