Ruský výrobce uvolnil do prodeje zcela unikátní vojenské zařízení. Na světovém trhu nemá konkurenci

 Vojenství 
13. července 2020 06:23 / Lukáš Bauer
  14
📷
2 fotografie v galerii
Ruský vojenský systém 59 Н6-ТЕ RBTH
Rusko uvolnilo pro mezinárodní prodej jeden z mála hypersonických radarových systémů na světě. Tento armádní systém s označením 59 Н6-ТЕ dokáže detekovat hypersonické střely letící rychlostí přes deset tisíc kilometrů za hodinu. Jedná se tak o velice efektivní mobilní obranu před hrozícím nebezpečím.

Ruský vojensko-průmyslový komplex oznámil zahájení mezinárodního prodeje své nejnovější mobilní radarové stanice. Jedná se o radarový systém pro detekci hypersonických střel s označením 59 Н6-ТЕ. Podle výrobce je jediným radarem na trhu, který dokáže detekovat hypersonické cíle.

Hypersonické zbraně jsou hrozbou budoucnosti

Systém lokalizuje cíle, které létají rychlostí až 10 800 km/h. Jedná se tedy o velmi efektivní obranu před hypersonickými raketami nebo mezikontinentálními balistickými střelami. Systém je podle výrobce také připraven na nově příchozí zbraně, které budou schopné létat obrovskou rychlostí ve stratosféře.

V současné době nejsou již hypersonické rakety pouhým sci-fi pojmem. Například ruské rakety Zirkon jsou již delší dobu testovány v Severním ledovém oceánu. Podobné technologie má však také Čína nebo USA.

Ruský vojensko-průmyslový komplex tak nabízí technologie, které na trhu dosud nejsou dostupné. Radarový systém 59 Н6-ТЕ umí bez problémů lokalizovat cíle letící ve výšce okolo sta kilometrů. 

Ceny se budou lišit

Ruský výrobce nepočítá s tím, že by si jeho radarový systém koupily Spojené státy kvůli probíhajícím sankcím. V minulosti navíc americký prezident Donald Trump prohlásil, že USA vyvíjejí svou vlastní technologii na ochranu před hypersonickými reaketami. Cena technologie není známá, jelikož se bude lišit v závislosti na každém kontraktu a také zemi, které budou dodávány.

Výrobce také uvedl, že zařízení 59Н6-ТЕ s protibalistickým obranným systémem S-500 Prometheus se v nadcházejících letech stane nedílnou součástí ruské perimetrické obrany. Dále čtěte: (Takto vypadají nebezpečné autonomní ponorky, které plánuje nakoupit americké námořnictvo).

Témata: střela, radar, systém, Rusko
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty