Rusko vystřelilo svoji hypersonickou raketu Zirkon. Dosáhne neuvěřitelné rychlosti

 Vojenství 
23. července 2021 14:09 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Střela dokáže nést i jadernou hlavici Russian Ministry of Defense
Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z testu svého hypersonického zbraňového systému Zirkon. Raketa je navržena k útoku na lodě a na pozemní cíle a létá rychlostí téměř Mach 7.

Zirkon, stejně jako všechny hypersonické zbraně, umožňuje rychle ničit cíle, zatímco nepřátelská obrana nestačí adekvátně reagovat.

Superrychlá raketa vyletěla z fregaty

Fregata ruského námořnictva admirál Gorškov vypustila před několika dny testovací raketu v Barentsově moři. Raketa byla namířena na pozemní cíl vzdálený 350 kilometrů a ruské ministerstvo obrany tvrdí, že raketa dosáhla rychlosti "asi Mach 7“. Rusové mají rovněž údajně v plánu těmito střelami vybavit svoje válečné lodě a ponorky. Jiné vojenské zdroje nicméně tvrdí, že Zirkon dokáže letět i rychlostí Mach 9.

Podle dostupných záběrů z testu Zirkon vypálí z raketového sila. Po odpálení rakety  korigují stoupání střely z úhlu 90 stupňů na úhel 70 stupňů ve směru cíle a poté vyhoří a spadnou do moře. Samotná střela pak vystoupá do nadmořské výšky, kde je vzduch řidčí a je tam tedy i menší tření vyvolávající teplo, než se pravděpodobně snese na svůj cíl.

Zirkon unese i jadernou hlavici

Zirkon je taktická zbraň určená k odpalu z válečných lodí a ponorek. Střela má údajně maximální dolet 1 000 kilometrů. Jedním z hlavních cílů pro Zirkon je letadlová loď spojenců z NATO, přičemž nadzvuková střela rakety dává napadené straně jen opravdu málo času na to, aby ji protivzdušná obrana zničila.

Raketa může nést rovněž jadernou hlavici a představuje skutečně velkou hrozbu. Nicméně obrana letadlových lodí na moři je velmi propracovaná a není jednoduché ji zničit i s tak rychlou zbraní. Dále čtěte: I amatéři mohou sledovat vojenské základny z vesmíru. Poradíme jak.

Zdroj: WikipediaPopular Mechanics.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47