Největší symbol amerických námořních sil jde do šrotu

 Vojenství 
18. března 2022 11:41 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Letadlová loď byla na moři od roku 1960 US NAVY
Tato letadlová loď je doslova symbolem amerického námořnictva. Bojovala ve vietnamské válce i v Perském zálivu a dokonce ustála i srážku se sovětskou ponorkou. Nyní ale půjde do šrotu.

Řeč je o letadlové lodi Kitty Hawk, která je nyní na své poslední plavbě. Až se dostane do přístavu v Texaxu, bude rozřezána a prodána do šrotu, jak napsala CNN.

Na moři sloužila dlouhých 50 let

Kitty Hawk se na vodu dostala v roce 1960 a sloužila americkému námořnictvu téměř 50 let, než byla v roce 2009 vyřazena z provozu. Kitty Hawk byla poslední americkou letadlovou lodí poháněnou dieslovými motory a je jakýmsi pozůstatkem z doby předcházející lodím třídy Nimitz s jaderným pohonem. 

Kitty má doslova bouřlivou historii. Po deset let od počátku 60. let minulého století byla Kitty Hawk oporou amerických sil u pobřeží Vietnamu. Občas její letouny létaly více než 100 bojových letů denně nad Vietnamem. Kitty Hawk zažila svůj poslední boj ve Vietnamu v roce 1972, ale během poslední mise na lodi propukly rasové nepokoje.

Na počátku 90. let Kitty podporovala americké vojenské operace v Somálsku a fungovala jako startovací základna pro letecké útoky na Irák, kterému tehdy vládl Saddám Husajn. V létě 1998 se Kitty Hawk přestěhovala do Japonska.

Srážka se sovětskou ponorkou

V 80. letech se Kitty dostala do křížku se sovětskou ponorkou s jaderným pohonem. Nakonec ze srážky sama odplula s kusem ponorky zaseknutým v trupu. Přesněji v březnu 1984 byla Battle Group Bravo vedená Kitty Hawk součástí námořního cvičení Team Spirit s Jižní Koreou.

Kitty Hawk operující na otevřených vodách zhruba uprostřed mezi Japonskem a Jižní Koreou a její doprovod hráli hru na "kočku a myš“ se sovětskou ponorkou, která byla později označena za K- 314, 5000tunovým obrem třídy Victor s asi 90člennou posádkou. Americké síly simulovaly schopnost potopit sovětskou ponorku asi 15krát. Jenomže těsně po 22. hodině 21. března 1984 se K-314 ve snaze najít Kitty vynořila přímo v její trase

Velitel ponorky nařídil zahájit okamžitý ponor, aby se vyhnul kolizi. Krátce po zahájení ponoru pocítila ponorka silnou ránu. Ponorka se nestihla dostat do bezpečné hloubky a zasáhla ji některá z amerických lodí. Byla to právě letadlová loď Kitty Hawk. Šroub ponorky zůstal v trupu letadlové lodi. K-314 ztratila díky tomu pohon a později byla odtažena do sovětského přístavu Vladivostok. Kitty Hawk pokračovala dál i se svou trofejí ze studené války, tedy kusem šroubu sovětské ponorky zapuštěným do trupu. K trupu Kitty se také přilepily dlaždice z bezodrazového povlaku sovětské ponorky, polymery, které jí umožňují být ve vodě tišší. Škoda, že tato legenda skončí ve šrotu.

Zdroj: CNN, Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod