Nová technologie dostane vesmírné lodi mimo sluneční soustavu. Je to světelná plachta

 Technologie 
23. února 2022 12:38 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Vesmírné cestování pomocí světla se stává realitou Breakthrough Initiatives (volný zdroj foto)
Na světě je nová technologie, která dokáže dostat vesmírná plavidla na velké vzdálenosti mimo sluneční soustavu.

Sondy Voyager 1 a Voyager 2, které odstartovaly v 70. letech, zůstávají jedinými dvěma lidmi vyrobenými objekty, které kdy opustily naši sluneční soustavu. Zatímco obě sondy překonaly očekávání a jsou stále funkční, vědci se snaží vymyslet nové technologie, které by dostaly vesmírná plavidla do vzdálených oblastí vesmíru.

Co je světelná plachta

Jedna technologie známá jako světelná plachta je zjednodušeně řečeno plachta tlačená světlem místo větrem a je velmi slibným způsobem, jak dosáhnout tak ambiciózního cíle. Vědci ve dvou nových studiích zkoumali, jak nejlépe takovou světelnou plachtu navrhnout. Zjistili, že taková plachta by se měla vlnit a mít mřížkovitý vzor, a také dospěli k některým závěrům o materiálech, které lze použít. 

Breakthrough Starshot je projekt, který má tuto otázku vyřešit. Jedná se vlastně o takový soubor vesmírných vědeckých programů zkoumajících základní otázky života ve vesmíru.

Jak to bude fungovat

Světelná plachta by měla unést sondu velikosti mikročipu rychlostí 20 % rychlosti světla. Podle vědců by tímto vysokorychlostním tempem sonda dosáhla Alpha Centauri za pouhých 20 let. Jen pro upřesnění, Alpha Centauri je od Země vzdálena asi 4 světelné roky a někteří odborníci odhadují, že dosažení tohoto vesmírného systému pomocí stávající technologie by trvalo nejméně 6300 let. 

Světelné plachty nejsou vůbec žádné sci-fi a nejsou ani novým nápadem. Tyto plachty, známé také jako solární plachty, mohou fungovat jako pohon kosmických lodí bez použití raketového paliva. Světelné plachty fungují, když částice světla (fotony) narazí na reflexní plachtu a přenesou svou energii na plachtu.

V roce 2019 se plachta dokonce už vyzkoušela přímo ve vesmíru. Na oběžnou dráhu Země byla poslána vesmírná loď poháněná světelnými plachtami s názvem LightSail 2. Kosmická loď je velká asi jako bochník chleba, ale její sluneční plachta se rozprostírá na ploše asi 32 metrů čtverečních. Plachta plavidla se skládá ze čtyř částí ve tvaru trojúhelníku vyrobených z hliníkovaného Mylaru. Zatímco se plavidlo dostalo do vesmíru na palubě rakety SpaceX Falcon Heavy, na oběžné dráze manévrovalo pomocí tlaku vydávaného slunečním světlem. Japonská vesmírná agentura JAXA už také vypustila vesmírnou loď, která cestuje s pomocí sluneční plachty jménem Ikaros. 

Starshot se však od LightSail 2 bude lišit. Zatímco LightSail 2 spoléhá pouze na sluneční fotony, Starshot by potřeboval intenzivnější světlo, aby se dostala do extrémních rychlostí. Za tímto účelem se projekt zaměřuje na použití pozemských laserů k zaměření intenzivního světla přímo na světelné plachty sondy Starshot, které ji po dosažení oběžné dráhy zrychlí. 

Zdroj: Space, ACS.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod