Americká armáda představila nové brýle pro noční vidění

 Vojenství 
04. května 2021 21:42 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nová technologie nabízí ostrý obraz i bezdrátové připojení U.S. Army
Americká armáda představila nové brýle pro noční vidění. Technologie ENVG-B dává vojákům ostřejší obraz bitevního pole než kdykoliv předtím, a dokonce jim umožňuje střílet ze zbraní, aniž by se vystavovali nepřátelské palbě.

Brýle, které armáda vyvinula s L3 Warrior Systems, jsou navrženy tak, aby poskytovaly ostřejší obraz nočního vidění než brýle předchozí generace. Nastavení duální trubice poskytuje širší zorné pole, což vede k většímu situačnímu povědomí a lepšímu vnímání hloubky.

Ostrý obraz a široké zorné pole

Použití bílého fosforu odstranilo z "vidění" zelenou. Možná tento efekt znáte z mnoha akčních filmů. Díky tomu nový systém poskytuje ostřejší kontrast. Ve skutečnosti je kontrast tak ostrý, že se podobá technikám používaných ve videohrách.

Brýle poskytují také vylepšené vidění v různých prostředích, a to včetně prachového prostředí, kouře, nulového osvětlení a samozřejmě v podzemí, jak uvádí manuál americké armády. Kompas s rozšířenou realitou, který je viditelný v horní části zorného pole, umožňuje vojákům neustále se orientovat, aniž by museli brýle sundavat.

Systém má i bezdrátové připojení

ENVG-B se také může pochlubit bezdrátovým připojením. I když to nemusí znít jako zajímavá věc, bezdrátovou komponentou je zbraňový zaměřovač schopný nočního vidění, konkrétně jde o mířidla FWS-I (Army's Family of Weapon Sight-Individual). Voják nosící ENVG-B synchronizovanou s hledáčkem FWS-I může ve svém zorném poli skutečně vidět záměrný kříž.

Toto dynamické systémové duo umožňuje vojákovi zvednout karabinu M4 nebo automatickou zbraň M249 například nad zákop, anebo ji namířit za roh, a poté stisknout spoušť a vystřelit, jakmile se mu záměrný kříž objeví na nepřátelském cíli. Voják zůstává zcela skrytý před nepřítelem, a přitom může velmi přesně střílet.

Armáda už s distribucí těchto nových brýlí pro noční vidění začala a hodlá jimi postupně vybavit všechny svoje bojové jednotky. Dále čtěte: Americké bombardéry se vrátí do stavu jaderné pohotovosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008