Brzy přijde bod zlomu, kdy lidé začnou důvěřovat počítačům více než druhým lidem

 PC a Mobily 
22. dubna 2021 07:39 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Proč začínáme počítačům věřit více než lidem? Pixabay
Algoritmy nám mohou pomoci se vším od výběru hudby k poslechu až po nalezení nejlevnější letenky on-line. Nový výzkum nyní odhaluje jeden ze zlomových bodů, které nás přimějí důvěřovat spíše úsudku počítače než člověku.

Toto zjištění nabízí zajímavý pohled na to, jak jsme se rozhodli nechat algoritmy rozhodovat za nás a jaký mají potenciál zefektivnit naše životy a usnadnit je, i když nám berou určitou autonomii. "Zdá se, že existuje tendence více se opírat o algoritmy, protože nám to přijde snazší, než se opírat o rady jiných lidí,“ říká doktorand Eric Bogert z University of Georgia, manažer informačních systémů.

Experiment to potvrdil

V experimentech zahrnujících 1 500 účastníků byly dobrovolníkům zobrazeny fotografie s lidmi a účastníci experimentů je měli spočítat. Zároveň měli k dispozici návrhy z počítačového algoritmu a z průměrovaných odhadů jiných lidí. Ale jak se počet lidí na obrázcích zvětšoval a úkol se tak stával těžším a těžším, dobrovolníci se začali stále více spoléhat na počítačová hodnocení a neměli snahu úkoly dokončit vlastními silami.

"Byl to úkol, v němž lidé vyhodnotili, že počítač bude lepší," říká Aaron Schecter, výzkumník informačních systémů z Gruzínské univerzity.

Umělé inteligenci věříme

Vědci chtěli zdůraznit, že naše vnímání toho, jak přesný bude algoritmus, je důležité částečně proto, že to může znamenat, že ve výsledcích, které nám předkládá umělá inteligence, ochotně přehlížíme některé faktory.

"Jednou z problematických oblastí s umělou inteligencí je například její používání při udělování půjček či pojistek,"  říká Schecter. "Lidé mají pocit, že tady algoritmy odvádějí dobrou práci, přičemž si neuvědomují, že v takových případech jsou algoritmy velmi diskriminační, například z toho důvodu, že neberou v úvahu sociální faktory.“

A důležitost těchto počítačově generovaných rozhodnutí bude v následujících letech jen růst. Již nyní spoléháme na to, že roztřídí naše digitální fotografie, nastaví ceny zboží on-line a dokonce předpovídají, jak skončí televizní pořady.

Další oblastí, kterou chce tým prozkoumat, je analýza toho, jak moc důvěřujeme algoritmům, pokud jde o tvůrčí úkoly a morální úsudky. A to z toho důvodu, že algoritmy dokážou zvládnout obrovské množství úkolů a jejich počet v různých oblastech se prakticky každým dnem rozšiřuje. Dále čtěte: Zjistěte, kolik času ztrácíte na mobilu. Asi budete překvapeni.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve