Jak zachránit nefunkční počítač

 PC a Mobily 
18. dubna 2021 17:22 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
I kompaktní notebooky a mobily jsou opravitelné Pixabay
Situace, kterou zažít nechcete, ale přesto může nastat. Těsně po záruce vám notebook nebo stolní počítač vypoví službu. Poradíme, jak nejlépe postupovat.

Ačkoliv je notebook jen zmenšený počítač, přesto pro něj platí trochu jiná doporučení a postupy. Budeme se proto zabývat jednak možnými situacemi a také možným řešením v jednotlivých případech. Hlavním smyslem je, aby si každý uživatel uvědomil, že porucha může mít své řešení. Zařízení nevyhazujte, ale předejte odborníkovi.

Notebook nefunguje

Hned na začátku je třeba si uvědomit, zda je nefunkčnost daná nemožností spustit operační systém, ale jinak zdánlivě vše funguje. Případně zda notebook nedělá vůbec nic a vypadá to, že odešel do křemíkového nebe. V případě, že nejde spustit operační systém, může být na vině buď poškozený disk nebo poškozený řadič na základní desce. První případ je jednodušší. Pokud je chyba jen softwarová, stačí přeinstalovat systém a nainstalovat potřebné programy. Přijdete ale o svá data. Jinou možností je disk vyjmout, pokusit se data překopírovat v jiném zařízení a zkusit počítač přeinstalovat až po vytvoření zálohy. Velmi pravděpodobně ale půjde o poškozený disk, takže se chyba bude opakovat. Počítač ovšem nemusíte měnit celý, stačí vyměnit pevný disk. Kdo si netroufá sám, odnese notebook do opravny či jej svěří zkušenému technikovi.

Jestliže chyba není v disku, ale spíš v řadiči na základní desce, bude potřeba buď vyměnit desku, nebo svěřit notebook specializovanému servisu, kde umí desku vyjmout a dát ji do speciálního zařízení, které provede nové připájení součástek. Častým důvodem poruchy základní desky je totiž studený spoj, který se v notebooku vytvoří. Je zdrojem náhodných chyb a výpadků. Tak se dá opravit i počítač, který je zdánlivě nepoužitelný. Může jít tedy i o kus, který sice operační systém spustí, ale po určité době běhu zahlásí chybu. Nebo takto oživíte notebook, který nedělá vůbec nic.

Jestliže je notebook zdánlivě mrtvý, může jít i o chybu napájecího adaptéru, případně o chybu v akumulátoru. Je dobré proto zdroj proměřit, případně najít někoho se stejným typem zdroje a vyzkoušet, zda s jiným adaptérem bude vše v pořádku. V každém případě je koupě napájecího adaptéru či koupě nového pevného disku relativně levným řešením. Dokonce i specializovaný zásah, který odstraní případné studené spoje, vyjde jen na několik tisíc korun, takže v porovnání s nákupem nového notebooku není co řešit.

Nefunkční stolní počítač

U stolního počítače může být situace v mnohém podobná, ale současně je v mnohém jednodušší. Veškeré díly se totiž dají vyměnit. Nejčastějšími závadami, které odstaví celý počítač, je buď závada zdroje, nebo závada základní desky či závada grafické karty. Ostatní poruchy jsou méně časté, ale vyloučené samozřejmě nejsou. U stolních počítačů se opravy základní desky obvykle nevyplatí. Problematické spíš bývá, že procesor a paměti, které jsou v základní desce osazené, už nemusí vždy pasovat do aktuálně prodávaných základních desek. Pak by se pochopitelně celková oprava prodražila. U nepříliš starého zařízení ale taková katastrofa nehrozí. Je ovšem zapotřebí vědět, jaký typ základní desky sháníte. Jestliže se o věc nezajímáte, stejně budete muset vše svěřit specialistovi.

U stolního počítače se také může stát, že přestane fungovat nějaká specifická část, která neohrozí funkci celého systému, ale jen nějakého subsystému. Například dojde k nefunkčnosti síťové karty nebo zvukové karty. Naštěstí se tyto periferie dají koupit zvlášť a dají se zasunout do slotu v počítači. U notebooku existuje v tomto případě jedině možnost zakoupit danou periferii v podobě USB adaptéru. Ale i tento krok může být dobrým řešením. Hlavně je podstatně levnější než oprava.

Nelze-li na stolním počítači spustit operační systém, ale počítač se snaží něco vykonávat a na displeji přece jen dochází k úvodním spouštěcím rutinám, je třeba jít cestou reinstalace, která byla popsána už pro notebooky. A i u stolního počítače platí, že i v případě, že se nepodaří jej oživit, nemusíte jej celý vyhazovat. Pro inspiraci si přečtěte starší článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008