Zajímavosti a novinky z mobilního světa

 PC a Mobily 
25. dubna 2021 08:11 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dnešní mobilní zařízení svým výkonem překvapí Pixabay
Zatímco dříve přicházely novinky hlavně v oblasti počítačů, dnes je dynamicky rozvíjející se oblastí svět mobilní techniky. Přinášíme informace o některých novinkách, které se aktuálně objevily.

Technika se zmenšuje, ale ačkoliv je stále menší a menší, přece jde o produkty se stále větším výkonem. Není proto divu, že se technologický pokrok soustředí právě do této oblasti. Sledovat nové produkty je někdy docela náročný úkol.

Nová skládačka a televize zdarma

Možná jste zachytili informaci, že se některé firmy pustily do výroby skládacích mobilů. Cílem je dát uživateli k dispozici větší plochu displeje, ale přitom nezvětšit velikost zařízení pro běžné použití při telefonování. Firma Samsung nabízí už druhou verzi své „skládačky“ s názvem Samsung Galaxy Z Fold2. A protože jde stále o drahý kousek, stojí totiž přes 45 tisíc, rozhodli se u Samsungu dát zájemcům něco navíc. Tím navíc je 55 palců velký televizor s technologií QLED, který by za normálních okolností stál zhruba 17 tisíc. Jestli se díky tomu prodeje pohnou, nevíme. Jisté je, že technologie skládacích mobilů ještě není na takové úrovni, aby zaujala běžného spotřebitele. Výrobky jsou extrémně drahé a ve složeném stavu stejně vypadají jako cihla, kterou si do kapsy nedáte.

Nový iPad Pro

Než skládací mobil s televizí může být pro mnohé uživatele zajímavějším nákupem nový iPad Pro od Applu. K dispozici je menší 11 palců velká verze a pak verze s úhlopříčkou 12,9 palce. Ta má navíc zajímavější podsvícení displeje formou mini-LED diod. Obě novinky mají procesor Apple M1, který se už používá i v jejich větších sourozencích. Z toho vyplývá i znatelný nárůst výkonu. Je v této souvislosti škoda, že tyto tablety mají systém pro mobilní zařízení, tedy iPadOS. Jinak nechybí ani slušná porce RAM, která začíná na 8 GB, ale u lepších modelů může mít až 16 GB. Také úložiště umí být více než velkorysé. Začíná na běžných 128 GB, ale může se dostat až na 2 TB. Ceny ovšem nejsou lidové. Menší model startuje na 23 tisících. Větší pak dokonce na 31 tisících. Za nejvybavenější model pak dáte skoro 66 tisíc korun. Přesto se zdá investice poněkud výhodnější než do skládacího mobilu.

Schovaná selfie kamera

Nakonec jsme si nechali novinku, která není tak žhavá, protože se objevila už dříve, ale teprve letos se dočkáme jejího většího nasazení. Vedle Samsungu, Xiaomi využijí kameru pod displejem také firmy Oppo, Vivo a ZTE. Důvod použití takových kamer je prostý. Většina uživatelů není spokojená s faktem, že jejich displej je v určitém místě narušen objektivem kamery. Současně je ale tlak na telefony s úzkými rámečky, takže nezbývá jiná cesta než použít kamerky výsuvné nebo schované v displeji. Výsuvný mechanismus je náchylný na poškození. U kamerky ukryté v displeji se zase dá počítat s tím, že nebude mít takovou kvalitu zobrazení, protože bude muset softwarově vyrovnávat optické ztráty obrazu, které vyplývají z jejího umístění za displejem. Teprve budoucnost proto ukáže, zda jde o dobrou cestu. O různých variantách řešení problémů se selfie kamerou jsme psali už dříve v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum