Nový nástroj vám pomůže s odhalováním falešných zpráv na internetu

 PC a Mobily 
01. května 2021 08:05 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dezinformační válka zuří na internetu Depositphotos
Několik let výzkumu a vývoje stojí za nástrojem News Evaluator, který tzv. vyučuje metodu kritiky on-line zdrojů založenou na důkazech. Tento nástroj byl nyní spuštěn v anglické a švédské verzi pro použití všem, kdo mají zájem rozeznat pravé zprávy od těch, které dobře známe pod pojmem fake news.

"Výzkum ukázal, že falešné zprávy mohou klamat kohokoliv, bez ohledu na to, zda jde profesora, seniora nebo teenagera. Ukázalo se však také, že existuje spolehlivá metoda pro stanovení důvěryhodnosti zpráv, kterou jsme nyní zabalili do bezplatného a jednoduchého nástroje, který může používat kdokoliv,“ řekl Thomas Nygren, docent na univerzitě v Uppsale ve Švédsku a vedoucí výzkumný pracovník v oblasti hodnotitele zpráv.

News Evaluator jako bojovník v hybridní válce

Projekt News Evaluator byl zahájen v roce 2017 jako hromadný experiment probíhající v rámci Evropské noci vědců ve Švédsku, během níž tisíce žáků ve Švédsku pomáhaly posoudit důvěryhodnost jejich zpravodajských kanálů. V té době se ve společenské debatě začaly pravidelně používat pojmy jako alternativní fakta a falešné zprávy. Dnes jsou fake news a dezinformační weby, které je šíří, už dobře známým nástrojem tzv. hybridní války.

Použijte autotest

Nyní vědci plánují tento nástroj propagovat, aby mohl být široce používán nejen ve Švédsku, ale i v zahraničí.

Nejnovějším přírůstkem v nástroji pro hodnocení zpráv je autotest, při kterém má uživatel za úkol určit důvěryhodnost devíti skutečných zpráv sdílených prostřednictvím sociálních médií. V polovině testu je poskytnuta zpětná vazba spolu s krátkými instruktážními videi o tom, jak provést vyhodnocení zpráv. Uživatel pak může vyzkoušet své nové znalosti na několika dalších novinkách.

Systém tedy nepracuje tak, že by svým uživatelům vyhodnotil, zda zpráva, kterou někde on-line zrovna čte, je důvěryhodná, či nikoliv. Dokáže ale uživatele vzdělat a naučit vyhodnotit, zda obsah, který čte, je pravý, nebo falešný. Dále čtěte: Jak získat větší úložiště na hodinkách Apple Watch.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47