Nejdražší vojenské letadlo přišlo na miliardy dolarů. Poprvé bylo nasazeno v Kosovu

 Letectví 
15. dubna 2020 18:13 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Americký bombardér B-2 Spirit je nejdražším vojenským letounem světa Internet
Letoun s názvem B-2 Spirit má velice nevšední tvar, který mu umožnuje být takřka neviditelným pro nepřátelské radary. Tento produkt studené války je také nejdražší vojenské letadlo všech dob. Poprvé se tento americký bombardér účastnil bojů v Kosovu.

Legendární neviditelný bombardér B-2 Spirit vznikl v době studené války, kdy byly vztahy mezi USA a někdejším Sovětským svazem velmi napjaté. Američané si byli vědomi, že v rámci případného leteckého útoku jen velmi těžko projdou sovětskou obranou, a proto potřebovali letoun, který by se nepozorovaně dostal nad nepřátelské území. Výsledkem této snahy byl nejdražší letoun všech dob, bombardér B-2 Spirit.

Konkurz na vývoj neviditelného letounu, který je konstruován tak, aby byl velice těžko odhalitelný nepřátelskými detekčními technologiemi, vyhrála dvojice společností Northrop a Boeing, které pro výběrové řízení spojily své síly. Letoun tak začal vznikat v 70. letech minulého století a měl být postaven celkem ve 127 kusech.

Po rozpadu Sovětského svazu byl však počet těchto extrémně drahých letounů zredukován na pouhých 75 kusů a později dokonce na finálních dvacet. Díky takto malé sérii se cena jednoho letounu vyšplhala na neuvěřitelné 2 miliardy dolarů a stroj se tak stal nejdražším vojenským letounem všech dob.

Celý projekt také výrazně prodražila změna zadání, kdy si americké letectvo nadiktovalo změnu koncepce letounu tak, aby mohl operovat i v nízkých nadmořských výškách. Další změna se také týkala výzbroje. Namísto původních speciálních pum určených pro tento konkrétní letoun mělo letadlo být schopné nést široké spektrum využívaných leteckých pum. 

Výsledkem společného úsilí amerických společností se stal letoun, který se svým vzhledem nepodobal žádnému vojenskému ani civilnímu stroji. Celý jeho trup byl v podstatě tvořen křídlem. Letoun tak postrádá ocasní plochy, což je velice nezvyklé. Kvůli tomuto tvaru a motorům nad křídly byl však velice těžko detekovatelný pozemními i vzdušnými radary. 

Dvoučlennou posádku stroje tvoří pilot a velitel mise, který zodpovídá za navádění a zbraňové systémy. Posádka stroje má v letounu k dispozici lůžko a také toaletu, protože letoun je určen mimo jiné pro dálkové útoky, které mohou trvat až dva dny. Letoun má dolet 11 100 kilometrů a jeho maximální rychlost je 920 km/h. Dále čtěte: (Vzdušné monstrum bude hlídat hranice evropského kontinentu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?