Vrchol nových technologií. Inteligentní toaleta umí nevídané věci

 Technologie 
13. dubna 2020 09:00 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Tento nápad se nejspíš nepovedl Stanford University
Vrchol nových technologií, inteligentní toaleta, nabízí pomocí senzorů, detekce barev a dalších možností dlouhodobou analýzu exkrementů uživatele prostřednictvím shromažďování údajů. Zní to možná neuvěřitelně, ale tato toaleta skutečně existuje.

Inteligentní toaleta skutečně sleduje téměř všechno. Nejprve vás toaleta pomocí skeneru identifikuje, a to podle fotografie vašeho pozadí. Tlakový senzor pak měří, jak dlouho na toaletě sedíte a jak dlouho vám vykonání potřeby trvá. Další senzor monitoruje intenzitu toku moči, zatímco detektor barev identifikuje, zda je zdravá.

A to není zdaleka všechno

Inteligentní toaleta má totiž ještě jeden velmi důležitý senzor. Ten je schopný identifikovat tvar a povahu všech pevných látek, zkrátka prozkoumá i váš "tuhý odpad". A co víc, má i snímač otisků prstů a všechna data, která nasbírá během vašich návštěv toalety, neuloží nikam jinam, než na vaši zdravotní kartu na cloudu.

Tvůrci této toalety tedy plánují dlouhodobé sledování uživatele a tvrdí, že je to užitečné pro hodnocení vztahu mezi rizikovými faktory a vývojem případné nemoci v čase. To by se sice dalo chápat, ale proč má být tímto sledovacím nástrojem právě inteligentní toaleta, která navíc ukládá poměrně intimní data na něco tak nezabezpečeného, jako je cloud?

Podivné důvody

Odpůrci tohoto nápadu přišli s poměrně logickou otázkou. Proč by si někdo pořizoval takovou inteligentní toaletu, pokud má nějakou diagnózu, pro kterou je s největší pravděpodobností již dávno léčen?

A na druhou stranu, kdo zdravý by si dobrovolně pořídil něco takového domů, aby chodil na záchod s vědomím, že taková toaleta okamžitě vyfotí jeho nejintimnější místa a posbírá data o jeho výkalech, která navíc uloží na cloud?

Nicméně vědci tvrdí, že uskutečnili průzkum mezi potencionálními uživateli inteligentní toalety a tvrdí, že zhruba polovina z nich by si domu takový záchod pořídila. Nicméně přiznali, že většina uživatelů měla největší obavu o bezpečnost citlivých dat a ochranu soukromí.

Inteligentní toaleta je bezesporu poněkud kontroverzním nápadem, a zároveň také ukázkou toho, že chytré technologie někdy zacházejí až příliš daleko. Dále čtěte: Tým vědců navrhl robotické gumové prsty, které se v horku potí. Mají povlak analogický s lidskou kůží.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve