Jak na skupinové hovory

 PC a Mobily 
16. dubna 2020 18:38 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skupinová komunikace patří mezi výhodné možnosti jak propojit více lidí současně Pixabay
Ať kvůli karanténě nebo prostě proto, že skupinový hovor může ušetřit čas a náklady na cestování. Mnoho lidí realizuje skupinové hovory. Víte ale, jak nejlépe skupinový hovor realizovat? Máme zajímavé informace.

Skupinový hovor je hovor, při němž je spojeno více lidí současně. Nabízí ho skoro každá dostupná platforma. Liší se však počtem, kvalitou a dalšími funkcemi.

Hlas i video

Většina skupinových hovorů se může uskutečnit jako hovory hlasové, ale také jako videohovory. Obojí má své výhody a nevýhody, ale vřele doporučujeme preferovat jen hlasový hovor. Důvod je prostý. Jestliže totiž bude několik účastníků přenášet své video, velmi snadno se linka přetíží a video bude trhané a nekvalitní a co bude ještě horší, hlasová komunikace začne vypadávat. Samozřejmě za předpokladu, že jsou všichni účastníci na kvalitních linkách, lze si takový hovor představit. Ale někdy je solidní hlasová komunikace prostě důležitější.

Počet účastníků

Jednotlivé služby se liší podle počtu účastníků. Parametry se také aktuálně mění, takže je potřeba vždy sledovat, jaká je aktuální nabídka. Také jde o to, zda už většina předpokládaných uživatelů určitou službu má. Není nic otravnějšího, pokud má třeba devět lidí Messenger, kdežto desátý nikoli, ale musí si všichni instalovat Skype.

Také je potřeba zhodnotit výslednou kvalitu zvuku či případného videa. Stabilitu hovoru a další parametry, které lze obvykle získat jen reálnou zkouškou. Tvrdit něco dopředu, je jen věštění z křišťálové koule.

Konkrétní řešení

Dvě řešení už byla zmíněna. Skupinový hovor můžete uskutečnit přes Messenger, který se chlubil kapacitou 50 osob při jednom spojení. Skype pak v loňském roce navýšil počet na 32 komunikujících a v dalším kroku až na 50 osob. Při počtu větším než 25 pak jednotlivé osoby neprozvání, jen informuje o probíhajícím hovoru a možnosti se připojit. WhatsApp umožňuje skupinové volání jen čtyřem účastníkům. Hodí se tak spíš pro menší rodiny nebo malé týmy. Facetime od Apple umí celkem 32 osob. Zapomenout ale nesmíme na Microsoft Teams, který umí propojit až 50 osob, a přitom ještě zajistit společnou práci na dokumentech z balíku Office. Počítačoví hráči zase nedají dopustit na svůj chatovací nástroj Discord. Variant je zkrátka celá řada. Budete muset zkusit, která je pro vás ta pravá.

Na závěr také doporučujeme, aby všichni účastníci hovoru měli sluchátka s mikrofonem, případně telefon s příslušnou aplikací na uchu. Sluchátka můžete mít klidně i bezdrátová, která vám pomůže vybrat článek zde. I když sice technicky lze hovor zvládnout i přes hlasitý poslech, celkový dojem je podstatně horší. Jsou slyšet různé šumy z místností, slyšíte vrzání židle, vzdálené kroky a hlavně, velmi pravděpodobně uslyšíte ozvěnu toho, kdo právě hovoří. Takové ozvěny se pak mohou různě nasčítávat, takže ve výsledku může být v hovoru nepříjemný hluk, který je velmi protivný a rušivý.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47