Americké letectvo chce nové vybavení bombardéru B-1B. Ponese hypersonické rakety

 Vojenství 
17. dubna 2020 09:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Letecký důchod slavného bombardéru se nekoná Depositphotos
Americké letectvo chce nové vybavení bombardéru B-1B Lancer. Ponese hypersonické střely. Bývalý jaderný bombardér by mohl nést více než dvě desítky raket ARRW, z nichž každá létá rychlostí téměř 25 tisíc kilometrů v hodině.

Bombardér B-1B byl původně navržen jako těžký strategický bombardér určený k provádění nízkoúrovňových vysokorychlostních náletů do sovětského území za účelem  jaderných útoků. V roce 2000 ale bombardér o svou jadernou misi přišel a místo toho létal s běžnými střelami v Afghánistánu.

Místo důchodu nové střely

Do důchodu ale tento bombardér nepůjde. Nést by měl nadzvukové střely rychlé reakce AGM-183A Air Air Launched Air Response Weapon (ARRW).

Střely by byly neseny interně i na hardpointech připevněných k břichu letadla. B-1B vždy měl schopnost nést rakety, zejména jaderné rakety s řízenými střelami na trupu, ale ve skutečnosti se tak nikdy nestalo.

AGM-183A „Arrow“ je takzvaná hypersonická zbraň, která pomocí raketového motoru vypouští hypersonickou střelu do vysoké nadmořské výšky a urychluje ho na Mach 20.  Střela je tak rychlá, že nepřátelská letecká obrana nemá šanci reagovat. Kombinace kinetické energie a vysoce výbušné hlavice má zničující úder.

Nově vybavené bombardéry B-1B a jejich nadzvukový náklad by dokázaly zničit nepřátelskou leteckou obranu, a umožnit tak dalším letadlům, jako je B-52H a taktickým strojům, operovat následně bez ohrožení nad nepřátelským územím.

Americké letectvo chce ze starých strojů B-1B vyzbrojit nadzvukovými střelami alespoň jednu letku, byť má koncem roku dostat nové bombardéry Raider B-21. Staré stroje sice měly jít do důchodu, protože poslední z nich byl vyroben v roce 1988 a nejsou už ani náhradní díly,  zdá se ale, že B-1B má vlastnosti, které alespoň několika těmto letadlům prodlouží život. Stroje tak pravděpodobně budou létat mnohem déle, než jejich konstruktéři předpokládali. Dále čtěte: Tento experimentální dron může změnit americkou válečnou strategii.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008