Přelomové a levnější starty do vesmíru. Vesmírné rakety mohou nyní startovat za letu z letadla

 Letectví 
19. dubna 2020 10:22 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jde o přelomové a levné starty do vesmíru Virgin Orbit
Společnost Virgin Orbit dosáhla dalšího milníku v dlouhém vývoji svého odpalovacího systému raket. Ve snaze vyhnout se nákladnému odpalování raket ze Země, vymyslela společnost Virgin Orbit létající odpalovací plošinu ve formě na míru upraveného letadla aerolinek Virgin Airways.

Nyní společnost Virgin Orbit celý svůj spouštěcí systém otestovala, a to včetně palivových nádrží na kapalný dusík, které chladí celý systém a vyžadují zvláštní zacházení. A test byl úspěšný.

Cestovní letadlo místo rampy

Co tedy znamená vypustit raketu nebo satelit do vesmíru přímo ze vzduchu? Tato myšlenka vypadá spíše jako sci-fi, než že by to byla skutečnost.

Společnost Virgin speciálně upravila původní cestovní letadlo Boeing 747 a rovnou ho přejmenovala příhodně na Cosmic Girl. Letoun je nyní vybaven postrojem, který drží raketu pod jedním křídlem. Stejně jako stíhací letoun, i Cosmic Girl uvolní raketu do vzduchu během letu, kde se raketa aktivuje a do svého cíle letí už sama.

A co to znamená? Společnost Virgin Orbit prohlašuje, že odteď bude vypouštění raket a satelitů do vesmíru mnohem flexibilnější. Současná světová vesmírná zařízení, ze kterých se nyní musí startovat, jsou totiž fakticky přeplněná, a na starty z těchto zařízení se prakticky stojí fronta.

Vesmír bude brzy přeplněný

V současné době má mnoho zemí velké vesmírné plány, včetně soukromých společností, například těch, které vlastní Elon Musk. I on ale v důsledku zaplněných startovacích zařízení plánuje, že si v Texasu raději postaví vlastní kosmodrom.

Ostatně, budoucí vesmírné závody by se bez soukromých společností neobešly. Ty buď vyvíjejí vlastní projekty, anebo spolupracují na těch vládních.

A nejde jen o velké projekty, mezi něž patří ty na Měsíci a Marsu, jde také o prostor, který je mnohem blíž Zemi. Cislunární prostor je ten, ve kterém se pohybuje většina komunikančních, vojenských i výzkumných satelitů. A ten zajímá jak soukromé firmy, tak i vlády. A brzy v něm nejspíš bude pořádně těsno. Dále čtěte: NASA buduje své nadzvukové letadlo z částí starých válečných strojů.

Témata: letadlo, raketa, satelit, start,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47