Nový nadzvukový letoun se nápadně podobá legendárním raketoplánům. Bude také létat do vesmíru

 Letectví 
30. května 2022 08:51 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vesmírný letoun startuje z nosného letadla Stratolaunch
Testovací verze tohoto futuristického letounu se jmenuje Talon-A a je to další v řadě překotně vyvíjených nadzvukových letounů. Jde o letadlo, které je vypouštěno z nosného stroje Roc.

To se odehrává ve výšce 10 tisíc metrů, tento nosný letoun má v současné době největší rozpětí křídel. Roc sestává ze šesti motorů a dvou trupů.

Talon je vesmírný letoun

Původně to mělo fungovat tak, že by nosné letadlo Roc ve výšce vypustilo hypersonické letadlo, které následně bude schopné dosáhnout rychlosti až Mach 5 a snadněji by se tak dostalo na oběžnou dráhu země. A došlo ke změně plánu. Nyní se tedy bude testovat tak, aby vypuštěný Talon-A létal jako autonomní stroj, otestoval různé formy pohonu a rychlosti a následně sám přistál na Zemi.

Testovat se bude také samotný vypouštěcí systém, k čemuž poslouží verze Talon-0, která je podle dostupných informací bezmotorová a odborníci tudíž předpokládají, že po vypuštění a otestování vypouštěcího systému letoun sám doklouže k Zemi a bezpečně přistane.

Celý koncept není nic nového, testování s přestávkami probíhá už od roku 2020. Talon-A, jehož design je velmi podobný designu legendárních raketoplánů, je ale jen 8,5 metru dlouhé letadlo. Cílem celého vývoje je, aby stroj létal autonomně a dokonce rychlostí Mach 6 a jak už bylo řečeno, následně také sám přistál.

Talon- A tedy jednou rozhodně nebude letadlem určeným pro cestování, ať už pro běžné lety, nebo lety do vesmíru. Má sloužit především k vynášení satelitů a také raket na nízkou oběžnou dráhu Země.

Zdá se ale, že testování se protahuje a společnost Stratolaunch, která letadlo vyvíjí, nezveřejnila žádný termín, kdy by finální verze měla být připravena k prvnímu ostrému letu.

Autorský článek, další zdroj: New Atlas

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?