Tenhle obr je nový ruský špionážní letoun. A už je ve vzduchu

 Letectví 
12. února 2022 16:50 / Mirka Malá
  99
📷
1 fotografie v galerii
A-100 dokáže detekovat cíle ve vzduchu i na zemi Rostec (volný zdroj foto)
Ruský státní konglomerát Rostec patřičně hrdě oznámil, že dálkové letadlo včasného varování a řízení A-100 dokončilo svůj první let s aktivovaným rádiovým zařízením.

"Posádka plně dokončila letový úkol, zkontrolovala stabilitu a ovladatelnost letadla v požadovaných letových režimech a také provoz zařízení instalovaného na palubě letadla," oznámil Rostec.

A-100 umí slídit ve vzduchu i na zemi

Nový letoun A-100 je založen na transportním letounu IL-76MD-90A. Nese radar s unikátním anténním systémem a speciální rádiové zařízení. Proto také  dokáže identifikovat a sledovat vzdušné a jiné protivníky. Může být také použit k navádění stíhacích a útočných letadel k ničení vzdušných, pozemních a námořních cílů. 

Stroj je vybaven novými turbodmychadlovými motory PS-90A-76, které jsou o 15 % výkonnější než staré motory používané u trasnsportních letounů Il-76. Hlavní radarové pole je umístěno v otočné kopuli namontované na dvou vzpěrách nad trupem. Radar se zjednodušeně řečeno otáčí každých 5 vteřin,  čímž má téměř dokonalou schopnost sledovat rychle se pohybující cíle.

Špionážní stroj dokáže detekovat vzdušné cíle do vzdálenosti téměř 600 kilometrů a válečné lodě na vzdálenost asi 250 kilometrů.

Během letošního roku letadlo ještě projde řadou testů a pokud se nic nepokazí, Rusko plánuje, že jeho vzdušné síly si první letouny A-100 začnou přebírat v roce 2024.

Zdroj: Air Technology, The Drive.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít