Letadlová loď George H. W. Bush otestovala na své palubě první bezpilotní tanker

 Letectví 
31. prosince 2021 07:33 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Letadlové lodě jsou schopné hostit i bezpilotní tankery US NAVY (volný zdroj)
Letadlová loď George H. W. Bush strávila dva týdny na otevřeném moři doslova předváděním budoucnosti námořního letectví. Na své palubě přivítala první bezpilotní tanker MQ-25A Stingray amerického námořnictva.

Americké námořnictvo tak prakticky dokončilo demonstraci bezpilotního letectví na letadlových lodích, nainstalovalo na loď také pozemní řídicí stanici a prokázalo, že se bezpilotní stroje mohou bez problémů integrovat do prostředí letadlových lodí.

Co MQ-25 všechno umí

Námořnictvo provedlo svoje testování pomocí prototypu nazvaného T1. Veškeré mise dronu budou řízeny z kontrolního centra na lodi, jak uvádí Defense News.

MQ-25 bude provádět tankování ze vzduchu pro letadla amerického námořnictva, jež lze také více či méně zařadit do budoucnosti. Především se bude jednat o stroje F/A-18E-F Super Hornet, F-35C, E-2D Advanced Hawkeye a EA-18G Growler.

Letadlová loď se těší i na nové stíhačky F-35

Přestože ostatní americké letadlové lodě už na svých palubách přivítaly stíhačky F-35, loď George H. W. Bush zatím ne. Posledních 30 měsíců strávila převážně na opravách a údržbě v námořní loděnici Norfolk ve Virginii. Odtud se dostala až letos v srpnu a od té doby prováděla řadu zkoušek a činností flotily.

V prosinci se konečně dostala také ke svým novým stíhačkám F-35. Její piloti se už začali zacvičovat na nových strojích, které patří do programu budoucnosti nazvaného Joint Strike Fighter.

Zdroj: Defense News, Fuentitech.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008