Budoucnost letecké přepravy. Z odrůdy hořčice lze vyrobit plnohodnotné letecké palivo, které by dokázalo snížit emise až o 68 %

 Letectví 
02. listopadu 2021 17:58 / Mirka Malá
  2
📷
1 fotografie v galerii
Letecké palivo vyrobené z hořčice může snížit emise Shutterstock
Letadla jsou pro náš životní styl důležitá, ale pravdou je, že velmi zatěžují životní prostředí kvůli emisím z fosilních paliv na bázi ropy. A nová technologie to může dramaticky změnit.

Podle nové studie by bylo možné tyto emise snížit až o 68 procent, a to přechodem na udržitelné letecké palivo (SAF) pocházející z rostlin. Konkrétně jde o nejedlou olejnatou plodinu Brassica carinata, jistou odrůdu hořčice.

Proč zrovna hořčice

Palivo získané z B. carinata není vůbec nový nápad. Bylo vyvinuto a testováno před několika lety, první tryskový let na čisté biopalivo pocházející z carinaty byl úspěšně proveden už v roce 2012, ale náklady byly mnohem vyšší než u konvenčního leteckého paliva. Nová práce Puneeta Dwivediho z University of Georgia ale nyní dokázala, že toto palivo  se vyplatí. Je sice stále o něco dražší než běžné letecké palivo, ale s dotacemi, které většina zemí světa nabízí, je to skutečně reálný projekt.

Navíc v jihovýchodních státech USA, kde je tepleji, lze carinatu pěstovat i v zimních měsících. Kromě toho lze vedlejší produkty výroby paliva stále používat k výrobě krmiv pro zvířata. 

Chybí technologie

Minimálně v USA ale v současné době chybí infrastruktura pro přeměnu plodin na palivo. Na proveditelnost výstavby těchto technologických zařízení se zaměřuje současný výzkum vědců.

Přitom jakmile je semeno carinaty rozdrceno a přefiltrováno, vyžaduje už jen minimální množství rafinace. A nemusí se ani mísit s palivem na bázi ropy, takže na první pohled by se mohlo zdát, že technologie na výrobu tohoto bio leteckého paliva není nijak složitá.

Navíc toto hořčičné palivo má skvělé vlastnosti. 29. října 2012 vzlétl z Ottawy dvoumotorový proudový letoun Dassault Falcon 20, který letěl 90 minut do Montrealu. Palivo, které letoun pohánělo, bylo vyrobeno ze 100 % carinata olejnatých semen. Testovací let byl plně monitorován a vědci a technici zjistili, že hořčičné palivo splnilo všechny specifikace ropného paliva a nijak neomezovalo ani výkon, ani dolet letadla. Dále čtěte: Letečtí inženýři pracují na tom, aby stíhačky byly téměř neslyšitelné. Armáda testuje tišší motory.

Zdroj: GCB Bioenergy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve