Tohle letadlo má létat z New Yorku do Paříže za 90 minut

 Letectví 
12. srpna 2021 19:03 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Futuristický stroj má sloužit osobní letecké přepravě Hermeus (volný zdroj foto)
Velké investice a velké cíle. Tak by se dala charakterizovat snaha o vývoj hypersonického letadla pro osobní přepravu, která má z New Yorku do Paříže létat za hodinku a půl.

V současné době takový let trvá sedm hodin. Jen si to představte. Za devadesát minut rozhodně u nás ani nepřejedeme po D1 z Prahy do Brna.

Stroj má létat pětkrát rychleji než vzduch

Celé tajemství spočívá v obrovské rychlosti hypersonického letadla. Tento stroj sice není jediným hypersonickým letadlem pro osobní přepravu cestujících, které se různé firmy po celém světě snaží vyvinout, je ale zatím rozhodně jediné, které by mělo létat tak rychle.

Projekt je tak zajímavý, že kromě řady soukromých investorů do něho investovalo i americké letectvo. Slibuje si od toho, že by v budoucím letounu rychle přepravovala po celém světě své klíčové velitele.

Firma bude mít za úkol postavit hned tři prototypy hypersonického letadla a důkladně otestovat použitý hypersonický pohon. Firma má dokonce už testování prototypu pohonu za sebou a vývoj jde zjevně rychle dopředu.

Mach 5 je dosažitelný už nyní

Výrobce letounu tvrdí, že jeho cíl rychlosti letu Mach 5 je skutečně dosažitelný pomocí relativně vyspělé technologie, která navíc již existuje. Mach 5 je i tak ale velmi ambiciózním cílem.

Legendární Concordy létaly rychlostí jen něco málo přes Mach 2 a až bude dokončeno letadlo Overture, které vyvíjí jiná firma, bude létat nejvýše rychlostí Mach 2.2. Tedy velmi podobnou starým Concordům. V současnosti by s vyvíjeným strojem šlo porovnávat i nadzvukové letadlo NASA X-59 postavené společností Lockheed Martin, které bude létat rychlostí kolem Mach 1,42.

To znamená, že rychlost Mach 5 znamená opravdu velmi vysoké ambice. Tomu zřejmě odpovídá i odhadovaná doba vývoje samotného letadla i s jeho hypersonickým pohonem. Společnost očekává, že to potrvá asi deset let, než vyrobí svoje první komerční osobní letadlo ve stylu ilustrace na představených fotografiích.

A tak se není co divit, že americké letectvo se o tento projekt zajímá natolik, že do něj investovalo hned několik desítek milionů dolarů. Pohonný systém, který je schopen létat rychlostí Mach 5, je pro armádní letectvo nesmírně zajímavým. Dále čtěte: Nový dálkový letoun už je částečně hotový. Pohodlí pro cestující ale nepřinese.

Zdroj: Defence News.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod