Rusko vyrobí dvě letadla, která ochrání prezidenta v případě nukleárního útoku

 Letectví 
31. července 2021 09:17 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Putin bude mít nová prezidentská letadla Depositphotos
Rusko údajně pracuje na dvou strojích, ze kterých by v případě jaderného útoku nejvyšší představitelé země řídili vojenské akce i samotný chod země.

Podle ruské vládní tiskové agentury RIA Novosti ruské letectvo a vesmírné síly obdrží dvě letadla Il-96-400M.

Jaké bude ruské Air Force One?

Il-96-400M je modernizovaná verze civilního tryskového dopravního letadla Il-96 na dlouhé vzdálenosti se širokým trupem. Varianta Il-96 v současné době létá s prezidentem Vladimirem Putinem, podobně jako je tomu o známého letounu Air Force One v Americe.

Obě budoucí letadla má údajně doplnit ještě třetí stroj, není ale jasné kdy a proč. Rusko se zatím ani nepochlubilo, jak bude nové prezidentské letadlo vybaveno.

Rusko zůstane u Iljušina

Il-96, kterým nyní létá Putin, i jeho budoucí modernizovaná verze je ruský stroj Iljušin, který se začal vyrábět už na konci osmdesátých let minulého století. Běžně létá jako dopravní nebo nákladní letadlo.

Čtyřmotorový stroj se v modernější verzi vyrábí od devadesátých let, kdy tato letadla používala americké motory Pratt & Whitney PW2337, nakonec ale novější stroje už znovu létají s ruskými motory.

Kdy nové prezidentské stroje začnou skutečně létat, Rusko neoznámilo. Faktem ale je, že zpoždění má i výroba nového amerického Air Force One. První letadlo zřejmě Boeing do užívání amerického prezidenta předá až v roce 2025, tedy o rok později, než bylo původně plánováno.

I Spojené státy mají ve své letce dva takové stroje a nebude tomu jinak ani v budoucnu, tedy s novými Boeingy 747, které nyní výrobce od loňského roku chystá ve své továrně v San Diegu. Dále čtěte: Vypadá jako UFO, ale je to nový americký bombardér B-21.

Zdroj info: DefenceNews.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47