Digitalizace výrazně urychluje vývoj nadčasových strojů. Nové stíhačky F-15EX jsou letouny pro mise budoucnosti

 Letectví 
08. října 2021 06:57 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Digitalizace urychluje vývoj nadčasových strojů Boeing (volný zdroj foto)
Stíhačky F-15EX jsou výsledkem úspěchu v oblasti digitálního inženýrství. Díky tomu poskytují rychlý růst schopností prostřednictvím otevřené architektury a agilního vývoje softwaru.

Inovace je součástí DNA programu F-15 už téměř 50 let. Nejnovější varianta stíhaček F-15EX znovu zvyšuje laťku, protože letoun je navržen tak, aby se digitálně stále vyvíjel, a měl tak pořád náskok před ostatními ještě po několik desetiletí.

Digitalizace bez testovacích letů

Při uvádění F-15EX do života stavěla firma Boeing na úspěších nových programů, jako je třeba tankovací bezposádkové letadlo MQ-25 Stingray. V tomto případě nalétaly stroje digitálně tisíce hodin předtím, než byl vůbec vyroben trup prvního stroje a než došlo k jakýmkoliv reálným testovacím letům. Tento digitální přístup umožňuje nejen zkrácení doby výroby, ale také efektivní údržbu v terénu.

Stíhačka F-15EX je navíc postavena na vysokorychlostní digitální páteři poháněné novým procesorem, což zajišťuje, že stroj může těžit z rychlého zavádění nových technologií včetně senzorů nové generace. Navrhování digitálního systému letounu F-15EX dává strojům možnost používat stále novější  a novější software k vylepšování svých schopností v průběhu času.

F-15EX dnes přináší ovládání letu fly-by-wire, nový systém elektronického boje, celoskleněný digitální kokpit a nejnovější systémy misí a softwarové možnosti, jakož i schopnost nést pokročilé hypersonické zbraně. Ačkoli jeho budoucí schopnosti ještě nejsou konkrétně definovány, F-15EX může využít svou jedinečnou otevřenou architekturu k rychlému a dostupnému začlenění technologického pokroku, jako jsou hypersonické zbraně a bezpilotní lety. Bez ohledu na nové technologie, které může letoun F-15EX zahrnovat, je jasné, že tato letadla jednoduše nenahradí starší letouny F-15, ale poskytnou letectvu významné nové schopnosti doplňující celou flotilu. Další klíčovou výhodou návrhu, integrace a testování v digitálním prostředí je to, že problémy lze identifikovat dlouho předtím, než nastanou v reálném provozu.

Digitalizace znamená levnější výrobu

S menšími investicemi nutnými na logistiku, výcvik a vývoj integrace zbraní odhaduje americké letectvo, že doplnění flotily F-15 letadly F-15EX ušetří miliardy dolarů ve srovnání s jejich nahrazením jinými letadly, a urychlí jejich nástup do služby o řadu let.

Jedná se o cenově dostupný a účinný způsob, jak obnovit bojovou kapacitu amerického letectva a zlepšit jeho schopnost vzdušné převahy a obrany. Letoun F-15EX je schopnou, dostupnou a připravenou platformou pro americké vojenské letectvo a národní gardu. První dva stíhače už dokonce byly dodány na leteckou základnu Eglin počátkem tohoto roku a jejich výroba pokračuje. Dále čtěte: Budoucí britské stíhačky budou mít přelomový digitální systém, který paradoxně otestuje cestovní Boeing.

Zdroj: Breaking Defence Boeing.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod