Prohlédněte si novou futuristickou stíhačku šesté generace amerického letectva

 Letectví 
09. listopadu 2021 11:13 / Mirka Malá
  49
📷
3 fotografie v galerii
Američané vyvíjejí převratný tajný stroj US Air Force (volný zdroj foto)
Loni americké letectvo šokovalo svět oznámením, že v rozmezí pouhého jednoho roku navrhlo, postavilo a otestovalo tajný nový stíhací letoun. Záhadná stíhačka je součástí programu NGAD (Next Generation Air Dominance), projektu vzdušných sil, který má doplnit a případně nahradit F-22 Raptor.

Kromě přiznání, že letadlo existuje a používá techniku ​​ve stylu F1, ale letectvo neprozradilo o futuristickém stroji nic dalšího. Ale před několika dny ukázalo koncept stíhacího letounu stavěného v rámci programu NGAD. Je to TA tajná nová stíhačka?

Co všechno lze z konceptu vyčíst

Vyobrazené letadlo je velká stíhačka ve tvaru kosočtverce s velkými vstupy vzduchu do motoru přes křídlo letadla, které se táhnou nalevo a napravo od kokpitu, kde budou otvory zespodu chráněny před radarem. Letoun má také dva motory, bublinkovou kabinou a dva vertikální stabilizátory, které lze zatáhnout a složit do křídel. 

Podle zprávy zveřejněné společně s konceptem Next Generation Air Dominance navrženým jako doplněk k F-35, F-22  je pokročilý letecký program pro vývoj protivzdušných platforem s multidoménovým povědomím, agilní odolnou komunikací a integrovanými schopnostmi.“ Koncept také naznačuje možnost vybavit letadlo modifikacemi jak zbraní a pohonu. Z konceptu vyplývá, že by mohlo nést tři verze střel vzduch-vzduch, podvozku a motorů označených jako V1, V2 a V3. Moderní bojová letadla dostávají stále nové zbraně, ale dovybavení stávajícího letadla novými motory je obecně považováno za příliš složité. 

Letectvo vyvinulo tajnou stíhačku s digitální technologií navrženou tak, aby dramaticky zkrátila dobu vývoje nových letadel. Digitální inženýrství zahrnuje použití virtuálních modelovacích a simulačních nástrojů. Schopnost NGAD rychle absorbovat nové, složité upgrady je výsledkem digitálního inženýrství.

Takže je stíhačka na konceptu oním utajovaným letounem?

Letoun skutečně vypadá jako stíhačka postavená pro rychlost a všestranné utajení. Je těžké získat představu o velikosti, ale mohl by být větší než F-22. Smíšená konfigurace těla a křídla by poskytla velký vnitřní objem, který by mohl skladovat palivo a zbraně nesené ve vnitřních zbraňových šachtách. Letectvo údajně chce stíhačku s doletem, která by doprovázela bombardéry při misích s hlubokým průnikem. To vyžaduje stíhačku s velkou vnitřní zásobou paliva. 

Sklopné vertikální stabilizátory by zvýšily "neviditelnost" stíhačky, tedy stealth vlastnosti, a také by přinesly větší manévrovatelnost nebo úsporu paliva.

V konceptu jsou vidět také dvě svislé čáry vycházející z přídě letadla směřující nahoru, indikující spojení se satelitními a vzdušnými komunikačními uzly. To by pilotovi NGAD umožnilo připojit se k proudu dat od blízkých spřátelených sil, od letadel včasného varování po torpédoborce námořnictva, a získat obraz bojiště, aniž by zapínal svůj vlastní radar a další senzorové systémy. To je tzv. "vědomí o více doménách“, po kterém letectvo tolik touží.

Není možné s jistotou říct, zda tento koncept NGAD představuje skutečné letadlo. Zdá se, že obrázek správně zobrazuje druh letadla a schopnosti, o kterých letectvo řeklo, že je chce. Ať už je to jakkoliv, nová stíhačka bude dozajista vzrušující stroj. Dále čtěte: Nový nadzvukový letoun nebude mít okna pro piloty. Místo toho poslouží moderní technologie.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47