Takto vypadá smrtící dálkově ovládané letadlo

 Letectví 
13. prosince 2021 07:42 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Mojave bude velmi nebezpečný dron General Atomics (volný zdroj foto)
Unese 16 střel Hellfire, vzlétne a přistane klidně na poli. Nový dron Mojave od společnosti General Atomics je skutečně smrtící stroj.

Původní myšlenkou Mojave bylo postavit dron, který by speciální operátoři mohli používat v opravdu velmi polních podmínkách a který zároveň unese více munice, než v současné době armádou používaný stroj MQ-1C Grey Eagle. A povedlo se.

Co Mojave dokáže

Jednou z hlavních předností nového letadla je jeho schopnost vzlétat a přistávat i na krátkých plochách. Stroji stačí asi 120 metrů, když je plně naložen zbraněmi, tak potřebuje o něco více, než je dvojnásobná vzdálenost. To tedy platí pro vzlet s plným počtem 16 střel Hellfire. Letoun má výdrž asi 25 hodin, ale létání s těžkými zbraněmi a senzory podle společnosti tuto schopnost snižuje. 

Vizuálně se stroj podobá svým předchůdcům, tedy i dronu MQ-1C Grey Eagle. Stejně jako on, i Mojave má krátký trup a naopak podobný ocas jako dron Reaper.

Má však dva vstupy pro turbovrtulový motor letadla o výkonu 450 koní a chladič oleje, stejně jako větší a tlustší křídla. Jak už bylo řečeno, Mojave má 16 pevných nosičů pro střely Hellfire, což je čtyřikrát tolik, než obvykle unese starší stroj Reaper. Může být také vybaven užitečnými zátěžemi, jako jsou elektrooptické/infračervené senzory, radar se syntetickou aperturou / indikátorem pozemního pohyblivého cíle nebo sadou signálové inteligence.

Mojave je ve vývoji teprve šest měsíců, takže ještě nějakou dobu potrvá, než se poprvé objeví na obloze i se svým maximálním množstvím střel.

Zdroj: Breaking Defense.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47