Čtyři zastaralé britské Typhoony vyhnaly ze svého vzdušného prostoru dva ruské bombardéry

 Letectví 
08. února 2022 06:16 / Mirka Malá
  31
📷
3 fotografie v galerii
Ruské bombardéry měly namířeno do britského vzdušného prostoru UK Ministry of Defence (volný zdroj foto)
Britské stíhačky Typhoon musely před několika dny do akce, aby z britského vzdušného prostoru vyhnaly dva ruské bombardéry.

Tento incident sice tak trochu zapadl v pokračující ukrajinské krizi a stále sílící ruské vojenské hrozbě, ale zjevně zapadá do ruské vyhrožovací taktiky.

Dva ruské bombardéry letěly přímo k Anglii

Britské letectvo tak muselo vyslat letouny Quick Reaction Alert (QRA), přesněji stíhačky Typhoon z RAF Lossiemouth v severovýchodním Skotsku. Dva ruské bombardéry Tu-95 Bear H a dva námořní hlídkové letouny Tu-142 Bear F se už nebezpečně blížily k britskému vzdušnému prostoru. 

RAF nicméně dodala, že ruské bombardéry nakonec nevstoupily do britského suverénního vzdušného prostoru. Není ale jasné, proč do něho původně mířily.

Typhoony jsou obratné, ale trochu zastaralé stroje

Konstrukce stíhačky, na jejímž vývoji i výrobě se podílí čtyři evropské země včetně Anglie, je navržena tak, aby byla nestabilní při nižších rychlostech. Díky tomu je stroj velmi obratný při vyšších rychlostech. A i když jsou stíhačky z větší části z kompozitních materiálů a mají tedy velmi malý radarový odraz, pořád nejde o stíhačku tzv. neviditelnou, tedy s technologií stealth.

Proto Britové už mají plán, jak se zastaralými Typhoony v budoucnu naloží. Většina z nich by měla jít do leteckého důchodu už za pár let, přesněji v roce 2025. RAF si objednalo už desítky amerických strojů F-35 s těmi nejmodernějšími technologiemi. Část z nich bude létat na letadlových lodích a RAF plánuje zřídit speciální letku s názvem Lightning Force, která bude létat na těchto amerických strojích. Zbylé Typhoony by měly projít modernizací a zůstat i nadále v letce britského letectva.

Zdroj: Air Force Technology, Wikipedia.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod