Největší letadlo, jaké kdy bylo postaveno, má za sebou čtvrtý testovací let

 Letectví 
02. března 2022 19:45 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stroj má rozpětí křídel 117 metrů Stratolaunch (volný zdroj foto)
Největší letadlo, jaké kdy bylo vyrobeno, nosné letadlo Roc společnosti Stratolaunch, právě úspěšně absolvovalo svůj čtvrtý testovací let.

Letadlo Roc má sloužit jako platforma ke startům kosmických nosných raket ze vzduchu. Poté, co zemřel zakladatel firmy Paul Allen ale firma na nějakou dobu s vývojem letadla přestala.

Jak velký je Roc

Obrovské letadlo má rozpětí křídel 117 metrů, což je více než dvojnásobek rozpětí křídel typického komerčního letadla. Stroj se nyní přeorientoval na vynášení hypersonických plavidel do vzduchu a za tímto účelem má připravené opakovaně použitelné, 8,5 metru dlouhé plavidlo Talon-A. To se ale nedostane do vzduchu dříve, než Roc nebude mít za sebou kompletní sadu testů.

"Poslední test přibližuje nosné letadlo blíže provoznímu stavu, což je milník, který je nezbytný k přípravě letadla na separační a hypersonické letové zkoušky Talon-A koncem tohoto roku," dodal ředitel firmy Zachary Krevor, který tak pokračuje v odkazu zakladatele firmy.

Stratolaunch byla založena v roce 2011 spoluzakladatelem Microsoftu Paulem Allenem, který si přál vytvořit cenově dostupný způsob vypouštění satelitů ze vzduchu, spíše než na vrcholu rakety. Allen zemřel v říjnu 2018, než Roc zahájil svůj testovací letový program; první zkušební let se uskutečnil v dubnu 2019. O několik měsíců později, v říjnu 2019, byla společnost prodána nové skupině vlastníků, kteří změnili zaměření letadla na hypersonická plavidla. Ta mohou cestovat nejméně pětinásobkem rychlosti zvuku. 

Zájem má armáda

Potenciální zájem o práci Stratolaunch by mohla vzejít ze strany americké armády, která již řadu let vyvíjí vlastní hypersonické produkty, ale zatím nevyrobila žádnou operační verzi. Zájem armády vychází i z toho, že jsou dostatečně ovladatelná, aby působila proti mnoha tradičním obranným systémům. 

Zdroj: Space, Daily Mail.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod