Vstupenky na vesmírné lety jsou v prodeji. Létat by se mělo začít ještě letos rychlostí 3 Mach

 Letectví 
22. února 2022 10:08 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vesmírná turistika se stane realitou ještě letos Virgin Galactic
Vesmírní turisté se už konečně mohou těšit. Tedy pokud to jejich peněženka unese. Po letech odkladů se ale lístky na výlet do vesmíru znovu začaly prodávat a vesmírná turistika má vypuknout ještě letos.

Palubní vstupenky stojí 450 000 dolarů, z čehož záloha dělá slušných 150 000 dolarů. "Máme v plánu mít na palubě prvních 1 000 zákazníků na začátku komerční služby koncem tohoto roku," uvedl v prohlášení generální ředitel Virgin Galactic Michael Colglazier.

Čtyři minuty ve stavu beztíže

Společnost Virgin už vzlétla s posádkou do vesmíru čtyřikrát, ale nikdy s platícími zákazníky. Vesmírné plavidlo nazvané VSS Unity, vyletí do vzduchu z Nového Mexika připoutané k nosnému letadlu, než se oddělí ve výšce asi 80 kilometrů nad Zemí. Až šest cestujících na palubě zažije čtyři minuty beztíže, než se Unity otočí a přistane zpět na Zemi.

Let rychlostí 3 Mach

Virgin Galactic byla založena v roce 2004 s cílem dostat platící turisty do vesmíru do tří let, ale byla brzděna mnohaletými zpožděními. Smrtelná havárie během zkušebního letu v roce 2014 uzemnila flotilu Virgin Galactic na dva roky, zatímco se pracovalo na zpřísnění bezpečnostních protokolů. Nyní má firma za sebou ony čtyři kosmické lety včetně jednoho přímo s majitelem Sirem Richardem Bransonem na palubě. Ten se uskutečnil v červenci 2021. 

Branson potom popsal svoje zážitky, aby turisté věděli, co je čeká. "Snil jsem o tom od dětství a překvapilo mě, že to bylo extrémnější, než jsem myslel. Jízda nahoru byla extrémní, ale jízda do vesmíru je vždy taková. Přejít z nuly na tři Mach za osm sekund je extrémní. Hluk a absolutní ticho při vstupu do vesmíru také. Při pohledu z okna jsem si uvědomil, že naše Země je krásnější, než jsem si představoval. Bylo to prostě úžasné," rozplýval se známý miliardář.

Zdroj: The Sun, NBC News.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47