Tohle monstrum je moderní americký armádní hydroplán

 Letectví 
29. května 2022 10:31 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
První prototypy by se do vzduchu měly dostat za pět let DAPRA / volný zdroj
Hydroplány sice už dávno vyšly z módy, americká agentura DARPA si ale myslí, že je to škoda. Její inženýři se proto pustili do vývoje nového a především moderního hydroplánu skutečně monstrózních rozměrů.

Fandové letectví si jistě velmi dobře pamatují nechvalně známý sovětský hydroplán, kterému se přezdívalo Příšera z Kaspického moře. Byl to vlastně strašně šeredný ekranoplán a Sověti jej vyvinuli v šedesátých letech minulého století. A pak už nic.

Liberty Lifter

To je prozatímní přezdívka vyvíjeného amerického stroje. Letadlo bude sloužit přepravě armádního nákladu na dlouhé vzdálenosti a protože jde o hydroplán, bude tak schopen zásobovat i ostrovní základny. V klidu u nich přistane na vodě.

Stroj je schopný na vodě nejen přistát, ale může z ní také vzlétnout a bude tak obrovský, že přepraví náklad o velikosti lodi. Po technické stránce je to samozřejmě letadlo, protože používá křídla ke generování vztlaku, trup nebo trupy jsou konstruovány ve tvaru lodi pro vzlétnutí a přistání na vodě.

Konstrukce takových strojů ale není jednoduchá, nicméně se zdá, že DARPA ví, jak na to. Zatím jsou informace takové, že letoun bude létat maximálně ve výšce 3 tisíc metrů, což mu dává možnost vyhnout se nebezpečným vlnám na rozbouřených oceánech.

Liberty Lifter je stroj, který americká armáda velmi potřebuje. V posledních letech se armáda soustředí na rizikovou oblast v Jihočínském moři. Kdyby měla takové letadlo nebo samozřejmě celou flotilu takových letadel, mohla by bez problémů nejen zásobovat svoje síly v této oblasti, ale tyto stroje by mohly zasáhnout i do samotných bojů.

Takový stroj, který snadno přistane u břehů ostrovů či pevniny, otevře svoji rampu a vylodí nejen armádní techniku, ale i početné vojenské síly. A to je důvod, proč se DARPA k dávno zapomenutému konceptu armádního hydroplánu vrátila. Není totiž nic efektivnějšího.

Autorský článek, další zdroj: New Atlas

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve