Budoucnost letectví: Futuristické palubní kabiny slibují cestování v luxusu

 Letectví 
23. března 2022 08:47 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Na některých návrzích spolupracují i vybrané aerolinie Collins Aerospace, Finnair, PriestmanGoode, Tangerine (volný zdroj foto)
Návrhy jsou to krásné a rozhodně slibují pohodlné a luxusní letecké cestování. Jen ta realizace asi nebude tak jednoduchá. Přesto tyto futuristické vize nyní soutěží o vítězství v 2022 Crystal Cabin Awards.

V hojné míře se jedná o koncepty víceúrovňových kabin letadla, jež mají za cíl maximalizovat prostor ve stávající kabině. A i když to vypadá nereálně, tak například jeden návrh je už vyvíjen ve spolupráci s konkrétními aeroliniemi, jak uvedla CNN.

Příjemná pohovka už na palubě cestovních letadel funguje

Jedná se o řešení paluby na letadlech společnosti Virgin Atlantic a je k dispozici samozřejmě jen pro cestující v tzv. Upper Class třídě. Ti si mohou během letu přes oceán užívat pohodlí pohovky ve stylu salonku pro dva, obklopené dotykovými obrazovkami a doplněné stolem.

Zajímavé je i další, a to přírodně vypadající řešení paluby. Tentokrát se však zatím jedná jen o návrh, který představuje prémiovou kabinu plnou plovoucích sedadel. Spíše než připevněn k podlaze by byl nábytek kabiny Elevate spojen s boční stěnou a uličkou. Tento návrh má za cíl nejen pohodlí a krásný design, ale také zvětšení prostoru v letadle.

Biometrické technologie a technologie s umělou inteligencí jsou také součástí některých návrhů zařazených do letošní soutěže. Například Airspace Food Scanner založený na umělé inteligenci společnosti Airbus Operations je navržen tak, aby zachycoval údaje o spotřebě potravin cestujících na palubě, což leteckým společnostem umožňuje odpovídajícím způsobem plánovat spotřebu potravin a omezit plýtvání.

Technologická společnost Gentex Corporation zase navrhuje systém biometrického skenování duhovky založený na fotoaparátu, který by mohl být implementován do opěradla sedadla letadla, zatímco společnost ACM Aircraft Cabin Modification zabudovává do opěrek hlavy sedadel letadla technologii pro potlačení hluku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008