Živý trenažér pro stíhačky nové generace dostal název Red Hawk

 Letectví 
03. května 2022 10:08 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stíhačky nové generace si žádají i nové cvičné stroje Boeing / volný zdroj
Nejmodernější stíhačky nové generace, jako například F-35, si žádají i nejmodernější typy tréninků. A proto je tu nová cvičná stíhačka s přitažlivým názvem Red Hawk.

Stroj T-7A Red Hawk nahradí cvičný stroj Northrop T-38, který byl v provozu půl století a bude postupně vyřazován od roku 2023. Nová cvičná stíhačka je navržena tak, aby naučila piloty zacházet s  novou generací stíhaček a bombardérů, přičemž je schopna se přizpůsobit změnám v letecké technologii díky využití procesů digitálního inženýrství.

Cvičný letoun se dokáže rychle převtělit i do bojového stroje

Jinými slovy Red Hawk je skutečně multifunkční. Ačkoli je T-7A primárně cvičný, lze ho rychle upravit tak, aby fungoval jako lehký stíhací nebo útočný letoun, píše New Atlas.

Red Hawk je jednomotorový proudový cvičný letoun s dvojitou svislou ocasní plochou, kokpitem pro dva piloty a zatahovacím příďovým podvozkem. Stroj pohání dvouproudový motor s přídavným spalováním General Electric F404. Stroj vyrábí společně firmy Boeing a Saab, takže se částečně vyrábí jak v USA, tak ve Švédsku.

Americké letectvo si v průběhu příštích let přeje dodat zhruba 360 těchto cvičných stíhaček, ale stroje budou sloužit i v letectvech dalších zemí. Už nyní mají tyto cvičné stíhačky objednané například Srbsko nebo Austrálie.

Není bohužel zatím známo, jakými zbraněmi by cvičná stíhačka mohla být vybavena v případě, že by byla uvedena do bojového provozu. Nicméně jde o letoun, který je schopen i ve cvičném režimu dosahovat nadzvukových rychlostí.

Zdroj: New Atlas, National Defense

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47