Tyto staré postsovětské raketomety ničí Ukrajinu. Vyvinuty byly už v 50. letech a jejich hlavním znamením je nepřesnost

 Vojenství 
19. března 2022 16:50 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Tyto raketomety se vyznačují především svojí nepřesností Creative Commons (volný zdroj foto)
Staré postsovětské raketomety, které ničí Ukrajinu byly vyvinuty v 50. letech a jejich hlavním znamením je nepřesnost. Řeč je o raketometu BM-21 Grad ráže 122 mm. Používán je od začátku 60. let minulého století. A stejně jako teď ničí Ukrajinu, v předešlých konfliktech ničil jiná území napadená Sověty, potažmo Rusy.

Samozřejmě raketomety BM-21 Grad, nebo alespoň některé z nich, byly za poslední desetiletí různě modernizovány. Co je to ale přesně za zbraň?

Raketomet, který vyniká především svojí nepřesností

Jinými slovy, pálí dost, ale bůh ví kam. Raketomet dokáže odpálit až čtyřicet 122mm raket za 20 sekund na vzdálenost až 20 km. Grad je navržen tak, aby doručoval svou munici do širší oblasti spíše než na konkrétní cíl, což z něj dělá nepřesnou zbraň, jak uvádí studie Characterisation Of Explosive Weapons. Vícenásobné použití v obydlených oblastech po celém světě mělo za následek značný počet civilních úmrtí a zranění. Kromě civilních ztrát používání Gradů v obydlených oblastech vždy vedlo také ke škodám na civilních objektech včetně obytných budov, podniků a kritické infrastruktury. A nyní se to opakuje na Ukrajině.

Novější Kaťuša

BM-21 je nástupcem slavných raketometů Kaťuša z druhé světové války, které jsou známé také jako "Stalinovy varhany". Munice vypálená BM-21 je často a nesprávně označována právě jako rakety Kaťuša. BM-21 je vícehlavňový raketomet namontovaný na vozidle. Typická konfigurace hlavně sestává ze čtyř řad po deseti trubkách, což znamená, že každý BM-21 může nést a odpálit až 40 raket. Při odpalování celého komplementu je raketa vypuštěna vždy po 0,5 sekundy, což znamená, že jedinému BM-21 trvá odpálení plného nákladu raket asi 20 sekund. Když rakety dopadnou na cílovou oblast, dojde k  výbuchu a fragmentaci. Úplné nabití nosné rakety BM-21 po odpálení trvá přibližně deset minut. U modernějších verzí se dolet raket zvýšil na 40 km.

Rusové ale svoje novější Kaťuše očividně milují a používají je rádi proti civilním cílům. Jako například v roce 2008, kdy Rusové bombardovali jihoosetské město, došlo k pokusu dobýt město Cchinvali. Bombardování trvalo přibližně 18 hodin a podílelo se na něm 27 odpalovacích zařízení typu BM-21 a další dělostřelectvo. Nejméně 44 lidí bylo zabito a 280 zraněno bombardováním. Rozsáhlé škody byly způsobeny na domech a infrastruktuře. 

V 10:30 ráno 21. července 2014 dopadly nejméně tři 122mm rakety v obytné oblasti jižně od Doněckého nádraží na Ukrajině. Tři lidé byli zabiti a další dva byli zraněni. Je vysoce pravděpodobné, že obětí bylo více. Bylo poškozeno několik bytových domů a škola. 

Přibližně ve 14:00 13. srpna 2014 zasáhlo nejméně pět raket ukrajinský Luhansk. Při útoku, který poškodil i bytové domy, obchody a vozidla, zahynulo osm lidí a dvacet bylo zraněno. 17. září 2014 bylo na město Nyzhnya Krynka na Ukrajině odpáleno několik raket. Deset lidí bylo zabito a dvanáct zraněno. Zničeno bylo také devět domů.

Stejnému teroru byla vystavena další ukrajinská města v letech 2014 až 2015. 24. ledna 2015 zasáhlo 19 až 26 raket okres Mariupol na Ukrajině. Nejméně 29 lidí bylo zabito a nejméně 93 zraněno. Kromě lidských obětí útok poškodil také čtyři školy, tři školky, 53 bytových domů, nejméně čtrnáct soukromých domů a také několik obchodů a několik aut. O sedm let později, tedy v posledních dnech, je Mariupol středobodem nejhoršího ostřelování raketomety BM-21 vůbec. Podle posledních zpráv je už zničena většina města.

Zdroj: Characterisation Of Explosive Weapons, Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008